Bedre kalvehelse med pasteurisert mjølk
Danish genetics tilbyr nå pasteuriseringsmaskin med indirekte oppvarming av mjølka.
Søren Hertzum og Erik Germann i Danish Genetics.
- Forsøk viser at pasteurisert melk forbedrer kalvenes helse ved at sjøl små mengder skadelige bakterier fjernes. Pasteruriseringsmaskina varmer opp melka til 63 grader i 30 minutter slik at 98 prosent av de skadelige bakteriene dør. Deretter avkjøles mjølka til utfôringstemperatur, sier Erik Germann i Danish Genetics.
Maskina er i følge Germann den første i Danmark med indirekte oppvarming av mjølka. Ved at mjølketanken er oppgitt av vann, får mjølka en jevnere temperatur, forklarer Germann.
Maskina, som har betegnelsen Dairy Tech DT-30 W, har en kapasitet på 114 liter. Det tilsvarer en beseting på mellom 100 og 200 kyr. Maskina er produsert i USA og har vært i salg der i over 10 år. Prisen oppgis til 45 000 kroner.