Seterlandskap ved Gammelsætre i Lindalen i Sunndal
Seterlandskap ved Gammelsetra i Lindalen i Sunndal

20 kulturlandskap pekt ut

Regjeringen har pekt ut 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket som skal gis en særskilt skjøtsel og forvaltning. Foreløpig er åtte millioner satt av til formålet.

Publisert

Hvert fylke får sitt landskapssmykke å ta vare på i samarbeid med kommuner og grunneiere. Til sammen gir disse landskapene et nasjonalt tverrsnitt av kulturlandskap i jordbruket med store biologiske og kulturhistoriske verdier.

Plassene i Nordmarka står på lista. Foto: Turid Rikheim

De 20 områdene er:

Fylke, kommune Sted
Østfold, Aremark1. Bøensætre og plasser
Akershus, Nannestad2. Lyshaug og Nordre Eik
Oslo3. Nordmarksplasser
Hedmark, Os4. Vangrøftdalen - Kjurrudalen
Oppland, Vågå5. Nordherad
Buskerud, Hole og Ringerike6. Steinsletta
Vestfold, Nøtterøy og Tjøme7. Skjærgården Tjøme-Nøtterøy
Telemark, Kragerø8. Jomfruland og Stråholmen
Aust-Agder, Valle9. Rygnestad
Vest-Agder, Farsund10. Vest-Lista
Rogaland, Rennesøy11. Hodne-Vikevåg, Helland-Bø og Førsvoll
Hordaland, Kvinnherad12. Gjuvslandslia
Sogn og Fjordane, Leikanger13. Grinde-Engjasete
Sogn og Fjordane, Selje14. Hoddevik-Liset
Møre og Romsdal, Sunndal15. Fjellgardane og seterdalane i Øvre Sunndal
Sør-Trøndelag, Midtre Gauldal16. Seterdalane i Budalen
Nord-Trøndelag, Leka17. Skei og Skeisnesset
Nordland, Sørfold18. Engan/Ørnes-Kjelvik
Troms, Kåfjord19. Skarfvaggi/Skardalen
Finnmark, Vadsø20. Makkenes

Biologisk mangfold

- Den Europeiske landskapskonvensjonen, som Norge har sluttet seg til, har til formål å fremme vern og forvaltning også av landskap. Den omhandler hele spekteret av landskapet fra de særlig verdifulle landskapene til landskap i forfall, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

- Disse landskapene er leveområder for mange planter og dyr. De inneholder særegne og svært artsrike naturtyper. Å stanse tap av biologisk mangfold innebærer at vi må ta vare på slike jordbrukslandskap, poengterer Solheim. 

Utsyn gir innsyn

Jordbrukslandskap med både kulturhistoriske og biologiske verdier er viktige fordi de er kilder til kunnskap og opplevelse. De avspeiler historien og forteller oss om hvordan menneskene har levd og høstet av ressursene i naturen. 

- God skjøtsel av disse landskapene gir bokstavelig talt utsyn, samtidig som det gir innsyn i vår felles natur- og kulturarv, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Utstillingsvinduer

De utvalgte landskapene utgjør et eksklusivt utvalg som vil fungere som nasjonale referanseområder og "utstillingsvinduer" der frivillig, langsiktig skjøtsel og vedlikehold av områdene er en forutsetning. 

Det er avsatt åtte millioner kroner over Miljøverndepartementets og Landbruks- og matdepartementets budsjetter til særskilt oppfølging av de utvalgte områdene i 2009.

Til grunn for utvelgelsen ligger en samlet anbefaling fra Statens landbruksforvaltning, Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren. Regionale og lokale myndigheter, landbrukets organisasjoner og Sametinget har også vært involvert i arbeidet. En viktig del av arbeidet har vært å sikre en god prosess i forhold til berørte grunneiere og kommuner.



Powered by Labrador CMS