BGforside 0609

Høstens første nummer er på veg!

Bedre Gardsdrift nr. 6 dukker opp en av de første dagene. Det er ei stund sida siste utgivelse, så vi er glade for å kunne fortelle deg at bladet er på 88 sider med veldig variert stoff. Har vi funnet den ideelle bondemobilen, spør vi på framsida?

Publisert

Vi har satt en flunkende ny Samsung B2700 opp mot en fem år gammel Nokia 5140i. Rått parti vil du kanskje si? Den gamle biter overraskende godt fra seg, men kan sjølsagt ikke hamle opp med nykommerens mange finesser; blåtann, kamera, MP3-spiller, større minne, mer lyssterk skjerm og ei framifrå lommelykt. Men du får som kjent ikke alt hos én. Det ideelle hadde nok vært en mobil som kombinerer de beste egenskapene fra begge. I påvente av at en slik mobiltelefon skal dukke opp på markedet, kan du kanskje klare deg med din gamle litt til?

Kjøpe slåmaskin?

Den våkne leser har sikkert ikke unngått å legge merke til at vi bringer mange tester i bladet for tida. Hensikten er sjølsagt å være et korrektiv til leverandørenes fine og glansfulle brosjyrer, som lover deg gull og grønne skoger. Vi ønsker å se om traktorer, maskiner og redskap også holder mål i praktisk bruk. I dette nummeret har vi kommet til vegs ende i vår test i tre deler av ni ulike slåmaskiner. Ingen vinner er utropt, men vi har lista opp en del fordeler og ulemper ved alle. Så får du vektlegge de egenskapene som betyr mest for deg når du skal handle slåmaskin neste gang.

Steget opp i Eliteklassen?

Traktortesten er et anna eksempel på forbrukerinformasjon. Denne gangen har vi satt New Holland T6040 Elite under lupa. Å føye "Elite" til modellbetegnelsen forplikter. Vårt testoffer kommer likevel godt fra det. Med hensyn til effekt, dieselforbruk og løftekraft fortjener testobjektet virkelig tilnavnet Elite. Men når det gjelder transmisjon, hyttas ergonomi og kjørekomfort, falmer Elite-begrepet, mener vår testverter.

Den viktige vendeteigen

Vi har også sett nærmere på sju ulike typer vendeteigsautomatikk. Heller ikke disse sette vi opp mot hverandre, men gir deg en kort gjennomgang av hvilke funksjoner de har. Som ved alt annet kan du velge mellom enkle typer og mer avanserte.

Bygg på det du har!

Folkefjøset har vi heller ikke glemt. Denne gangen finner vi det i Aust-Agder. Her har Knut Erik Ulltveit og Stine Lund bygd et nytt ammeku-fjøs i flukt med det gamle. Det kombinert med stor egeninnsats og enkle løsninger, har tvunget kostnadene i kne.

Hybrid- og mellomClaas

Claas er på banen med to nye treskere. Først Avero 240 med fire ristere i kombinasjon med det såkalte APS-systemet. Denne treskeren betegnes som mellomstor, og er tiltenkt plassen mellom Dominator 150 og Tucano 320.

Den andre treskeren blir kalt "hybrid". Det er en Tucano med kombinasjonen APS og rotor.

Breie slanger sprer mest!

Historien om tre nordtrøndere som måtte til Kanada for å kjøpe ei spesialvogn som takla ekstra breie slepeslanger, er interessant. Ved å oppgradere slangesprederutstyret sitt, kan de nå spre 200 kubikk møkk i timen.

Det er lov å bruke knollen

At vi skal behandle poteter som egg, har vi hørt mange ganger. Men nøkkelen til lytefrie poteter sitter hos menneskene på både traktor og opptaker. Det er viktig at disse bruker knollen overfor skjorta. Du får også ti bud for skadefri potet.

Seks traktorer i finalen

Årets traktor 2010 skal snart kåres. Det skjer under Agritechnica i Hannover i november. Juryen, som BG er medlem av, skal velge mellom seks finalister. Du kan også være med å kåre din favoritt her på denne sida utover høsten.

Traktordekk med palmesus

Traktordekk lages normalt med mineralolje. Nå har Goodyear framstilt et dekk med palmeolje. Produsenten påstår at de er like gode som tradisjonelle dekk. Oljeprisen må bare stig litt til, før det blir lønnsomt å produsere dem.

Dette er noe av det du finner i BG6. I tillegg kommer de faste spaltene og artikler om dyrskue i Danmark og om Krone BigM. God lesning!

Powered by Labrador CMS