gulrot-dame

Er nordnorske gulrøtter de søteste?

Gir lyse netter, kjølig klima og kort vekstsesong bedre kvalitet og smak? Bioforsk Nord etterprøver påstandene gjennom deltakelse i prosjekter hvor grønnsaker dyrket i Tromsø, Grimstad samt Tyskland og Spania blir analysert og sammenliknet.

Publisert

Det finnes forskningsresultaster som konkluderer med at grønnsaker dyrka under nordlige himmelstrøk har best smak. Foto: colourbox.com

- Spørsmålet er om klima/lys påvirker innholdet av sukker, C-vitamin og helsestoffer som polyfenoler og glukosinolater. Resultater i klimalaboratorium i fjor ga en indikasjon på høyere innhold av C-vitamin i brokkoli dyrket i et typisk nordlig klima. Samtidig kan det jo slå motsatt ut på andre viktige egenskaper.

Det sier forsker Tor J. Johansen, som presiserer at de er i startfasen, og at det trengs resultater over flere år før de kan trekke konklusjoner.I tillegg til han og Steindal, deltar også forskerne Jørgen Mølmann, Gunnar Bengtsson og Randi Seljåsen i disse undersøkelsene.

Søtere gulrotDet er tidligere dokumentert at gulrot produsert i Nord-Norge er søtere enn gulrot fra sør. Det skyldes mindre innhold av bitterstoffer. Samtidig er det altså enkeltresultater nå som viser et høgere i innhold av C-vitamin i brokkoli.

- Lys døgnet rundt gjør det mulig å dyrke grønnsaker og potet i hele landsdelen. Kystklimaet gjør Nord-Norge til det nordligste dyrkingsområdet på kloden. Nordlig lysklima gir en større andel og lengre perioder med mørkerødt lys, og gjennom forsøk i klimalaboratorium analyserer vi også hvilke utslag det gir, sier Tor J. Johansen ved Bioforsk Nord.

Grønnsakboom i nordUavhengig av hva forskerne finner ut, satser flere lokale produsenter i Nord-Norge på grønnsaker. Tromsøysund Produsentlag øker produksjonen av knutekål fra seks til 50 tonn på ett år! I tillegg leverer de 12 bøndene gulrot, kålrot, brokkoli, løk, salat og den populære Målselvnepa. Tidligere solgte de grønnsaker fra torget i Tromsø, men nå har de fått en avtale med Coop Nord. Samtidig krever det større produksjon, hvor målet er størst mulig sjølforsyning innen landsdelen.

- Det er naturligvis interessant å finne ut om grønnsaker fra Nord-Norge kan ha dokumenterbare smaks- og helseeffekter. Men folk vil ha lokale grønnsaker ut fra ferskhet og smaksopplevelser.

Det sier ringleder Leikny Sofie Toften i Tromsø og omegn forsøksring. Hun har også sekretariatsfunksjonen for produsentlaget, som kommer fra Tromsø, Karlsøy, Balsfjord, Storfjord og Lyngen.

Kan levereI de siste årene har både tilgang og etterspørsel etter lokalprodusert mat økt sterkt, men i vinterlandet Norge utgjør fortsatt importerte grønnsaker om lag 45 prosent av den totale mengden. I Nord-Norge er det liten produksjon og få dyrkingsmiljøer. Det mener Leikny Sofie Toften må endres:

- Det er små marginer, men i normale vekstår går det helt greit å levere innen alle produksjonene. Oppal av planter må skje under tak i plasttunnel, men i kystklimaet skjer sjølve produksjon på friland - gjerne under plast. Tidligere var det meste av gulrot i butikkene her fra andre produksjonsområder i landet. Men nå kommer de nordnorske produktene som et tillegg, hvor produsentene sjøl leverer varer til Coop-butikkene. Utfordringen blir å levere ferske varer gjennom hele sesongen, mener Toften.

Powered by Labrador CMS