Kalv 2

Kalven blir \"avkledd\" ved fødselen

Allerede når en kalv blir født, kan du ved hjelp av et nytt genetisk verktøy se om den egner seg til å settes inn i avlen.

Publisert

Metoden, som heter GenVik®, gjør det mulig å bestemme dyrets avlsmessige nivå via blod- eller vevsprøver. Det er VikingGenetics som presenterer dette genetiske verktøyet på Agromek i november. Genomisk seleksjon skal med andre ord hjelpe kvegbrukeren til å velge ut de beste avlsdyrene.

Femti prosent framgang

Dette gjør det mulig åvelge ut unge okser og kviger til avl med større sikkerhet enn tidligere, enn om en skal vente på tradisjonelle tester, som varer tre til fire år. Metoden er ventet å gi en avlsmessig framgang på 50 prosent.

Samtidig bliver det muligt at finde markører for sunde og robuste malkekøer.

Fôropptak neste?

Metoden forbedrer særlig sikkerheten for egenskaper med lav arvbarhet, som jurhelse og fruktbarhet. Men metoden har også betydning for egenskaper som ytelse, kalvingsevene og resistens mot jurbetennelse.

Den nye teknologien motviker også innavl. Metoden kan dessuten forandre framtidas avlsarbeid, slik at det blir råd til å innlemme egenskaper som fôropptak i vurdering av dyrenes avlsverdi.

Må videreutvikles

Metoden er utviklet av Viking Genetics i samarbeid med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF), Aarhus Universitet. Det satses nå på å videreutvikle den nye metoden i Skandinavia, blant annet med avslorganisasjoner i Danmark, Finland og Sverige.

Bakgrunnen

Grunnlaget for den nye metoden er at det multinasjonale firmaet Illuminia, sammen med organisasjoner i USA og Canada, har utviklet et nytt markørsett med 60 000 DNA-markører til bruk i den internasjonale kvegavlen.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS