VM i saueklipping_2

VM er i gang

I dag startet VM i sauklipping i Bjerkreim. I løpet av helga skal deltakere fra 28 land klippe 2700 sauer, for å finne ut hvem som er best i verden til å klippe, og sortere ull.

Publisert

Hvert heat består av fem klippere. Klippinga skjer på et opphøyd podium.

Dette er første gangen VM i saueklipping arrangeres i et ikke-engelsktalende land. De 2500 innbyggerne i den lille bygda Bjerkreim sør i Rogaland, er naturligvis svært stolte. Ifølge ordføreren, er Bjerkreim med sine 19 621 sauer landets største sauekommune, foran Oppdal. Går det som arrangørene håper, vil mellom 30 og 40 000 personer være innom portene de fire dager arrangementet varer.

2700 sauer skal klippes i løpet av helga. Hver klipp tar et minutt.

VM i saueklipping består av tre ulike grener: Maskinklipping, håndklipping og ullsortering. Alle tre greiene har både individuelle konkurranser, og lagkonkurranser. De aller fleste klipperne er naturlig nok utenlandske, men mange er sesongarbeidere i Norge, og er dermed godt kjent med norske sauer.

For å vinne, gjelder det ikke bare å klippe fort, men også skånsomt. Er det sår i skinnet eller dårlig klipping, blir det straffepoeng. Vinneren av det aller første heatet var Shannon Warnest fra Australia. Han klippet fem sauer på 5 minutter og 15 sekunder.

VM er del av Bjerkreimsmarken, eller motsatt. Bjerkreimsmarken er den største i sitt slag i Rogaland med mønstring og kåring av hest, ku, kalv, sau og geit. Andre aktiviteter som motorsag, saueklipping og go-carting er óg del av marken.

VM i saueklipping 2008

"
Powered by Labrador CMS