Vi fortsetter å bygge Folkefjøset
Mange bønder er smarte og viser oppfinnsomhet når det gjelder å krympe byggekostnadene. Gjenbruk er et ord som går igjen. I BG nr. 4, som er like rundt hjørnet, kan du lese om en kjøttprodusent i Rogaland som brukte et nedlagt veksthus som reisverk i et nytt oksefjøs
Vi kan love deg en fiffig variant av Folkefjøset også i neste BG. Denne gangen til sau.
Liten, tøff traktor
I et tjukt og innholdsrikt nummer er det mye å øse av. Traktortesten denne gangen tar for seg en liten råtass; Lamborghini R 2.86. Til tross for at den er liten av vekst, har den mange av de store traktorenes egenskaper; tretrinns hurtiggir, automatkløtsj når du bremser, redusert turtall i toppfart, elektronisk handgass med minne og komfortabelt støynivå.
Framtidas lasterstyring?
Vi er også stolte over å kunne bringe en ny, norsk oppfinnelse: En frontlasterstyring med både posisjons- og veiefunksjon er unnfanget i Moelv. Dette er ikke hverdagskost. At frontlasterprodusentene foreløpig ikke tar bølgen, er eneste skåret i gleden for de glupe hodene bak oppfinnelsen i Mjøsbygda.
Overvåkning og vitne
Kurt Hobberstad, som i forrige nummer hadde full kontroll med lysstyrke og -lengde i fjøset sitt, har også installert åtte videokameraer for å kunne fotfølge mjølkekyrne døgnet rundt. På TV-skjermen i stua kan han se bildene fra de åtte kameraene. Ubudne gjester i fjøset blir også avslørt. Når Tine hevder at det har vært folk inne i mjølkehuset og "klådd på tanken", kan du spille av båndet og bevise at ikke en sjel har vært der. Kameraet duger med andre ord også som vitne!
Tandemtraktor
Den trofaste sliteren denne gangen er en dansk tandemtraktor. Som en forløper for firehjulsdrifta, var det mange som valgte å bygge sammen to traktorer. Vårt eksemplar er satt sammen av to Volvo BM 700 Turbo-traktorer fra 1982. De to motorene yter til sammen 180 hk. I begynnelsen hadde de to traktorene en lei tendens til å dra i hver sin retning, men med litt trening lærte du deg å handtere doningen, som ga nesten tre ganger større trekkraft enn én traktor.
Tett på tre hvetebønder
BG følger dette året tre hvetebønder i Akershus, Østfold og Trøndelag. Da vi besøkte dem sist, sto alle på spranget til å ta våronna. Vi regner med at det meste er gjort når dette bladet er ute hos dere, men vi kommer tilbake med jevnlige rapporter.
Bytta ut kua med whisky
I Over Alle Grenser kan du lese om en bulgarsk bonde som bytta kona i ei geit. I Levanger går det ikke like vilt for seg. Peder Andresen nøyer seg med å bytte kua ut mot whiskyproduksjon. Går alt etter planen vil 50 dekar bygg forvandles til ferdig whisky i 2012. Første norskproduserte single malt?
Sprelske fjøs
Framtidsfjøset er både lyst og luftig, skal vi tro danske arkitekter, som har deltatt i et prosjekt hvor målet er å bryte med det tradisjonelle industribyggestilen i landbruket. Vi bringer eksempler på to framtidsfjøs i midten av bladet. Det ene minner mest om en gedigen speiderleir der hvit teltduk er spent opp på stålkonstruksjoner. Det andre fjøset er langt og smalt og satt opp på tvers av den vanlige vindretningen for å gi et enda bedre innemiljø.
Spre med huet
Fremdeles kan vi lese at over halvparten av norske gjødselspredere gjør en dårlig jobb. Mye kan avhjelpes med hyppigere og mer nøyaktig innstilling av sprederen. Vi gir deg rådene i samarbeid med Lena Maskin.
Skåler framfor labber
I vår brukertest er turen denne gangen kommet til Kongskilde Combiseed. Den får gode skussmål fra fire bønder i Gresvik. Maskinen går utvilsomt best med skåler i stedet for rette gjødsellabber, er den klare meldinga fra østfoldbøndene. Neste gang avslutter vi brukertesten av kombisåmaskinene med Tume. Etter det gjenstår slåmaskinene.
Niks sluring
BG har også prøvekjørt Challenger MT765B med 330 hestekrefter og belter. Her var det ingen sluring i valsen! Tilgjengjeld må du klare deg med minimal fjæring.
I sterk kontrast til "beltedyret" står Veteranen: John Deere 730 Diesel, 1959-modell.
Det er flere artikler vi ikke har omtalt. Men litt spenning skal det være forbundet med det å hente bladet i postkassa!