claas tucano 1

Treskermarkedet litt ned

Claas er største merke, men Lantmännen og Eik er like store. Fordelinga mellom merkene er nærmest uendret, men markedet er litt ned.

Publisert

[Rettelse 21.10.08: Denne tabellen baserer seg på innrapporterte tall fra importørene. To tall er ved en glipp blitt feil, og en korrekt statistikk er her. Ut over disse to tallene, er den øvrige artikkelen fremdeles relevant.]

" Treskeråret 2007-2008 ender på totalt 92 enheter. Det er identisk med 02/03. Med andre ord ganske svakt. Alle åra imellom har vært bedre.Sjøl om Eik har levert like mange treskere som Lantmännen, er sistnevnte størst i kroner, fot og hk, og Claas er største merke.

I og med at TLIF hindres av EU-regler i å oppgi statistikk for site år, er dette tall som Bedre Gardsdrift sjøl henter fra importørene.

Massey Ferguson og Sampo opp

Eik er sterk på små og mellomstore treskere, fordelt på merkene Sampo, MF og Fendt. Den grønne er det forøvrig kun solgt en av denne sesongen. Eik kan slå seg på brystet som eneste leverandør som leverer flere treskere i et fallende marked, og med den høyeste markedsandelen de har hatt på lange tider.

Claas litt ned

Claas stiller sterkt i de tre øverste klassene, men har ingen i den minste klassen. Tyskeren faller sju maskiner. Claas er for tida Norges mest solgte treskermerke.

John Deere leverer store

John Deere er også sterk på større treskere, og leverer like mange som forrige sesong. Da ble antallet halvert fra året før.

New Holland i motbakke

New Holland i Norge er mer typisk mellomklasse. Merket har forøvrig hatt et temmelig svakt år også på tresker. Nivået er omtrent som i 02/03, og er i harde tall ti treskere dårligere enn forrige sesong. A-K har med andre ord tatt over halvparten av fallet i totalmarkedet.

Deutz-Fahr, en parentes

Deutz-Fahr har for andre gang på fire sesonger halvert antall leverte treskere, uten at det oppleves som så særlig dramatisk av HCP. De tre leverte treskerne er bygget av Sampo, og HCP ser på treskerne som et tilgjengelig supplement til sine øvrige produkter.

Femårs-statistikk

Det norske treskermarkedet er svært lite, og derfor er tall fra ett enkelt år for lite til å bygge så særlig mye synsing på. Vi opererer av den grunn med tall fra siste fem år, for å jevne ut eventuelle tilfeldige skjevheter.Disse tallene bekrefter fordelinga mellom merkene: Claas på topp, fulgt av MF/Sampo. Nesten to av tre nye treskere i Norge er av disse merkene. Den ene Claas, den andre rød eller gul. Så følger New Holland, som stikker av med en av fem kunder.

Flere detaljer i BG 8/08, som kommer med en liten rød bil en vakker dag i slutten av måneden.

Powered by Labrador CMS