to tilhengere fendt
to tilhengere fendt

Traktor med to tilhengere stoppet

Jurist skal vurdere hvorfor det er forbudt. Dette er ikke enkelt, sier politiet, etter å ha rådført seg med Biltilsynet. Bonden mente det var svært praktisk. Men det er nok ulovlig.  

Publisert Sist oppdatert

Traktorføreren er anmeldt for forholdet, men politiet er ikke helt sikker på hvilke regler som skal brukes. Uten lys og brems Det enkleste å anmelde, er at mannen kjørte uten lys på den bakerste tilhengeren. Tilhengeren har bremser, men bremseslangen var heller ikke tilkoplet. Politiet tviler dessuten på om tilhengerkoplingen på den fremste tilhengeren er godkjent, men Bedre Gardsdrift kan fortelle at det finnes

tilhengere med godkjente koplinger. Slike kjøretøykombinasjoner er også vanlige i mange av våre naboland, slik som bildet til høyre viser. Bildet er fra Tyskland, fotografert av Bedre Gardsdrift i forrige uke. Her er det enda til snakk om to påhengsvogner, uten vektoverføring til traktoren, og med sving på fremste aksling. Med andre ord en kombinasjon utelukkende egnet til å kjøre framover. Og helt lovlig.

Vanskelig å ryggePolitioverbetjent Svein Engen ved Sørum lensmannskontor sier til Bedre Gardsdrift at han ikke har sett noe liknende gjennom sine 30 år i tjenesten, men han ser jo bondens poeng med at det er praktisk å dra med seg to hengere på en tur. – Det blir jo stadig lengre transporter slik som landbruket drives i dag, så jeg forstår godt at det kan være fristende å dra flere tilhengere. Imidlertid klarte ikke sjåføren å rygge med ekvipasjen. Dersom det skulle oppstå en situasjon hvor det var nødvendig å rygge, ville et slikt kjøretøy ført til kaos, fastslår politimannen. Tomkjøring, altså ikke problem med vektaEngen skrittet opp lengden til å være nær 18 meter, så lengda er i grenseland. Imidlertid ble det uvanlige vogntoget kjørt med tomme tilhengere, slik at vektreglene som Bedre Gardsdrifts lesere kjenner, om tilhengeraksellaster på maks 1,5 gang traktorens aksellaster, samt 7 hk pr. tonn vogntogvekt, ikke gjør kjøringa ulovlig. " Biltilsynet har ikke klare svarDa Svein Engen hadde stoppet traktoren med tilhengerne, kontaktet han Biltilsynet for å få svar på lovligheten av kjøretøykombinasjonen. – De kunne ikke gi et spesifikt svar på det å kjøre med to tilhengere. Saken er nå oversendt jurist. Dette er ikke enkelt, så vi må nok regne med at det går minst to måneder før vi har noen konklusjon på bordet, sier Engen. Tips oss! Bedre Gardsdrift vil naturlig nok følge saken. Har du tips til oss om denne aktuelle saken, om liknende tilfeller eller om noe annet som går på traktor og trafikkregler, send en epost til [email protected], eller klikk på "om oss" øverst på sida og kontakt oss slik det passer deg.