Forside BG 0708_skrå

Teori + praksis = suksess

Bedre Gardsdrift nr. 7 er på veg! Framsida prydes av Kristin Wibe og Leif Arild Rugland. I løpet av to år har de dobla mjølkeproduksjonen på garden Brækka i Sparbu, takket være god faglig kunnskap kombinert med praktisk erfaring.

Publisert

Kristin Wibe er trønder med god teoretisk kunnskap. Leif Arild Rugland er jærbu med god praktisk erfaring. Etter flere år som forpaktere på Jæren, flytta de til Kristins hjemgard i Trøndelag. I løpet av to år er mjølkeproduksjonen økt fra 150 til 306 tonn, og ytelsen nærmer seg 10 tonn. Fokus på fôring, beite og godt kalvestell får æren.

Tenkt helhet Karl Daniel Ekker i A-K maskiner i-mek, mener du må tenke helhet i investeringene. - Det hjelper ikke med ny mjølkerobot til 1,4 millioner, om du gir blaffen i fôringa, mener i-mek konsulenten.

Sju gode år med DiscoOdd Roar Opheim har Claas Disco 3000TV slepeslåmaskin. Han har hatt sju problemfrie år med den limegrønne og hvite slåmaskina, og mener slepslåmaskin er mye bedre enn trepunktmaskin, spesielt på små jorder.

Hveten er i husVåre tre hvetebønder er ferdige med skuronna. I Halden ble det rekordavling, men dårlig kvalitet. I Aurskog Høland ble det også fôrkorn. Kun i Trøndelag ble hveten klassifisert som mat.

Nye treskereNår kornet er i hus, er det er på tide å tenke på eventuell ny tresker til neste sesong. Vi presenterer noen av nyhetene fra MF, Fendt og Case IH.

Trendy HMSVi har vært på HMS messe i Sverige. Der fikk vi konstatert at HMS er trendy og at det i stadig større grad legges vekt på design når nytt verneutstyr skal utvikles.

Ut med gjødsla, inn med dyraHalvøya Samdrift har dyr i to etasjer. Da gjødselkjelleren ble for liten lagde de ny utvendig gjødselkum og ominnreda gjødselkjelleren til husdyrrom. Etter ombygginga ble det plass til 32 kviger og 30 kalver i kjelleren.

Ny stamfarBedre Gardsdrifts journalist er første nordmann som har kjørt MFs flaggskip, 8690. Nå avslører vi ennå flere detaljer om traktoren som skal bli stamfar for framtidens Masseyer.

Kinderegg Kjell Gjeitnes raker, presser og pakker i en operasjon.-Litt kronglete i hjørnene, men ellers en effektiv og kostnadsbesparende løsning, sier han.

AgrisjåIkke alt var bedre før. Agrisjå er tilbake, bedre enn noen gang. Arrangørene har lært av sine feil, og tatt hensyn til hva landbruksmaskinbransjen sjøl ønsker. Det gav suksess både for arrangører og utstillere. Vi gir deg noen av nyhetene fra Trøndelag.

Vekstskifte mot ugrasVi har snakket med en av Väderstads mest kyndige menn når det gjelder agronomi, Utviklingssjef Lars Thylen. Han mener bønder i Skandinavia har mye å lære av engelskmennene når det gjelder planteproduksjon i mildt og fuktig klima.

Dette og mere til kan du lese om i Bedre Gardsdrift 07/2008. Bladene ble levert posten på mandag. Hvis Posten leverer som avtalt, skal du finne bladet i postkassa før helga. Hvis du ikke er abonnent, men ønsker å bli det, så klikker du her.

"
Powered by Labrador CMS