Juno 1

Robot sikrer kua ferskt fôr hele tida

Roboten Juno fra Lely skyver fôret innåt kua. Dermed har dyra konstant tilgang til fôr og røkteren slipper å fly fram og tilbake på fôrbrettet.  

Publisert

Mye av den samme teknikken som Lely brukte i måkeroboten Discovery går igjen i Juno. Dette er et batteridrevet kjøretøy som vender tilbake til ladestasjonen, montert på et lett tilgjengelig sted på fôrbrettet.

I aksjon hver halvtime

Ruta som roboten skal følge, programmerer du inn ved hjelp av den såkalte E-link-kontrollen. Det er 16 programmerbare ruter å velge mellom. Roboten er i stand til å starte opp hvert 30. minutt, men du avgjør intervallene mellom hver gang roboten skal i sving på fôrbrettet. Her snakker vi om døgndrift.

Blir ikke skremt

Juno drives av to hjul og støttes av et tredje. Ultralydsensoren sørger for at roboten følger fôrhekken i den forhandsbestemte avstanden, som er stor til å begynne med, men som avtar etter hvert. En dreibar flate nederst på roboten skyver fôret mot hekken mens den beveger seg i rett linje på fôrbresken. Dyra lar seg ikke affisere av fôrskyveren, ifølge Lely.

Tung i sessen

Hovedramma består av en betongblokk som gir roboten tyngde nok til å skyve fôret. Juno har en induktiv sensor som sikrer at roboten følger oppsatt rute. Den har videre et kollisjonsvern som gjør at den stopper når den støter på en hindring.

Krever plass

For å ha glede av roboten må du ha et solid og jevnt fôrbrett som er minst to meter breit og med begrenset skråning. Juno skyver fôrhauger som er opptil 75 cm høge. Maksimal fôrbredde er 200 cm. Juno matcher fôrhekker som består av et nakkerør som er mellom 56 og 115 cm høgt, de med loddrette rør med maks 80 cm mellomrom og fanggitter med bøylefront.

Vitale data

Juno er 1,56 meter brei og litt over meter´n høg. Roboten veger 575 kilo. Høyden på skyvebladet er 60 cm. Kjørehastighet:12 m/min.

Ladestasjonen er 37 cm brei og 62 cm høg. Dybden er 26 cm.

Powered by Labrador CMS