Forside BG0808

Mye finsk sisu i BG nr. 8

Valtra varter opp med ny S-serie bestående av fem modeller. Videre har Valtra N og T fått to nye transmisjoner; Versu og Direct. Den første mekanisk med femtrinns hurtiggir og automatfunksjon. Den siste er trinnløs. Samtidig lanserer Sisu verdens første sjusylindra motor for arbeidsmaskiner.

Publisert

Totalt serverer vi 60 produktnyheter i denne utgaven. En annen verdensnyhet er at Lely er på banen med en ny robot. Juno skyver fôret inn mot kyrne, slik at de alltid har tilgang til friskt fôr. Innmaten til den nye fôrbrettroboten har mye til felles med måkeroboten Discovery, som kom for noen år siden. De som hadde håpet at Lely denne gang skulle slippe bomben om at de nå var blitt fullsortimentsleverandør, må nok vente litt til.

Fendt under lupa

Traktortesten tar for seg Fendt 415 Vario. Konklusjonen er at dette er en kompakt traktor med en temperamentsfull motor, som samtidig er gjerrig på drivstoffet. Transmisjonen får også gode skussmål. Dette er traktoren for allsidig drift, men flere kunne nok tenkt seg at den var noe enklere utstyrt, slik at prisen krympa litt.

Tema skog

Hurdagene 2008 er sterkt representert på skogsidene våre. Dette er messa som regnes for den mest skreddersydde utendørs utstillinga for det proffe skogbruket. Vi presenterer produktnyheter, NM i lassbærerkjøring og en spektakulær behandling av en Eco Log hogstmaskin. Vi tar også turen til Kongsbergskogene hvor Nord-Europas flotteste furu står for fall.

I og med at vinteren er i anmarsj, bringer vi to sider med produktnyheter innen snørydding.

Dyrskun og Agrisjå

Produktnyhetene på Agrisjå var mange. Her kommer nye fire og ei halv side. På Durskun i Seljord var det også ett og anna å skrive hjem om. Tre sider herfra. I de to neste utgavene vil nyheter fra Agromek prege bladet.

Strøvogn

Er du lei av å strø flis for hand, har vi løsninga for deg. Globus i Brumunddal har lagd en prototyp av en strøvogn som kaster flisa opp til ti meter inn i bingene. Den har vært utprøvd med stort hell på Store Ree ved Stange. Så har du store arealer som skal strøs, bør du legge inn en bestilling i Brumunddal.

Går som hakkamøkk

Ei anna maskin som bier godt fra seg, er tørrgjødselvogna fra Gafner. Den kombinerte kutte- og kastevifta sørger for at møkka spres både langt og jevnt. Maskinsenteret i Sogndal har hatt vogna i mange år, men opplever nå at bøndene ønsker å utnytte tørrmøkka bedre.

Mellom bakkar og berg

Mange har oppdaget bakketreskeren fortreffelighet. Én av dem er Per Gallenberg i Sande. Han har likeså godt slått til med en New Holland CSX 7060 Laterale. Den første i Norge. Treskeren holder seg vannrett sidevegs i hellinger på inntil 10 grader eller 18 prosent. Men på dette området gjelder det om å holde tunga rett i munn, for her blir grader og prosent brukt om hverandre. Selgerne sverger til det siste i og med at det ser best ut på papiret i og med at tallet blir større.

Apropos treskere. Siste år ble solgt mindre enn 90 treskere i kongeriket Det er det laveste tallet i "nyere tid". Statistikken finner du i bladet.

Brukertesten i havn

Så er vi kommet til vegs ende når det gjelder brukertesten av høstemaskiner til gras. Sistemann ut er FC-slepeslåmaskin-serien til Kuhn. Stort sett bare lovord å hente; solid og brukervennlig. Her holder selgerne ord for en gangs skyld, lyder omkvedet.

Neste brukertest blir på mjølkeroboter. Vi har allerede fått inn en god del svar, men vi er mottakelige for flere. Men dere må nok vente til nyåret før vi er klare til å presentere resultatene.

Veteranen

Veterantraktoren denne gangen er en Farmall F -12, 1936-modell. Traktoren er hjemmehørende på Lierskogen og sannsynligvis det eneste eksemplaret i Norge.

God lesning!

Powered by Labrador CMS