Lars Peder Brekk Landbruksminister

Landbruks- og matministeren i potetåkeren

Ved et besøk til Solør-Odal forsøksring, viste Landbruks- og matminister Lars Peder Bekkk godt håndlag både med traktor, potetopptaker og potetplukking på gamlemåten.

Publisert

Besøket var et ledd i en rekke aktiviteter som har vært gjennomført i forbindelse med FNs internasjonale potetår. Arrangør var Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, skriver sistnevnte i en pressemelding.Ute på potetjordet kunne forsøksringen presentere 27 ulike potetsorter som dyrkes i Norge. Statsråden så dette som et av de positive trekk i utvikling av poteten. - Det er særdeles viktig og positivt at vi tar i bruk nye sorter. Forbrukerne ønsker valgmuligheter, og det avgjørende for utviklingen i konsumet av poteter er at vi møter forbrukernes behov, sa Bekk. Han mente de nye, spennende variantene og nisjeproduktene man nå kan få i butikken har mye av æren for at potetkonsumet hadde en økning på 2,33 prosent fra 2006 til 2007.- Poteter har vært så vanlig i Norge at mange kjøpergrupper nesten ikke har lagt merke til den. Tidligere var poteten en livsviktig matvare for oss her i nord. Jeg har selv vært med min bestefar i potetkjelleren på Helgeland og sett med hvilken andakt han behandlet sine poteter, sier Bekk.- Etter omtrent 10 års nedgang i potetkonsumet, har det nå dukket opp et spennende mangfold som har fått nye generasjoner til å nyte poteter, sier Bekk, som dessuten minnet om at norske helsemyndigheter har avlivet myten om at poteten ikke er bra for de som vil gå ned i vekt.- Snarere har Helsedirektoratet anbefalt at poteten skal være en av de fem om dagen, sa Lars Peder Bekk, som berømmet de involverte i markeringen av Potetåret 2008 for innsatsen.- Potetåret har vært en lang rekke av vellykkede arrangementer og aktiviteter, med alt fra potetutstillingen på Landbruksmuseet, til konkurranser og markering av våre spesialsorter - og en lang rekke medieoppslag, sier informasjonssjef Britt Kåsin i OFG.- I år har poteten fått den æren og det søkelyset den fortjener. Fra å være redningen for mang en norsk bondefamilie i de harde tidene for et par hundre år siden, spiller poteten en like viktig ernæringsmessig nøkkelrolle også i dag - men nå i utviklingslandene, sier Kåsin. I en tid der u-landene opplever et press på landområder, matproduksjon, vann og miljø, kan økt potetproduksjon avhjelpe i mange land, mener Kåsin.- Poteten er tilpasningsdyktig og næringsrik. Den kan dyrkes under de fleste vekstforhold og gi brukbare avlinger. Derfor vil den kunne være en stor og viktig næringskilde for vanskeligstilte mennesker, sier Kåsin. Etter ris og hvete er potet verdens tredje viktigste matvekst. Kina er i dag verdens største potetprodusent, foran Russland, India og Ukraina. Av 315 millioner tonn poteter som produseres årlig, dyrkes nå over halvparten, rundt 162 millioner tonn, i utviklingsland.

Powered by Labrador CMS