Skurtresker

Korrekt treskerstatistikk

To tall var feil i tidligere publisert statistikk. Her er den korrekte, samt ei liste som viser fordelinga mellom merkene i fot. Visste du forresten at det norske treskermarkedet utgjør 0,8 prosent av det europeiske?

Publisert

I fjor økte salget av skurtreskere i Europa med 30 prosent, til 11 560 maskiner. Her går det kraftig i pluss, og faktisk kan den store økningen på andre markeder være med på å forklare noe av nedgangen på det bittelille norske markedet.

Våre totalt 89 treskere er knapt synlige på den europeiske statistikken. Når etterspørselen øker, fungerer det nemlig slik at de største lettest får mest. Om en norsk importør ber om å få et par treskere ekstra, er ikke det noe som prioriteres like høyt som når en annen importør bestiller i hele titalls maskiner om gangen.

Feil i statistikken I treskerstatistikken som vi publiserte 10. oktober, var tallene fra to av importørene var feil. Forklaringen er noe så enkelt som at flertallet av treskerimportører har skiftet mannskap, slik at de som rapporterer inn tallene er nye i stolen siden forrige innrapportering. Nå er dette ryddet opp i, og summen vi kommer til er den samme som TLIF har. Imidlertid kan ikke TLIF opplyse om fordelingen av salget mellom merkene, så den informasjonen må vi hente inn sjøl. Erfaring tilsier at tallene i Bedre Gardsdrift samsvarer med de offisielle opplysingene, når disse blir tilgjengelige om ett år.

" Enda svakere Konklusjonen er i stor grad den samme som sist. Rekkefølgen på merkene er uendret, og vi kan slå fast at totalmarkedet er enda litt svakere enn hva vi kommenterte for litt siden.

" Fordeling i fotFor å si noe om styrkeforholdet i kapasitet, ikke bare i tall maskiner, har Bedre Gardsdrift sanket opplysninger om samtlige treskeres skjærebord. Det gir om ikke annet et omtrentlig bilde på hvor sterke de forskjellige merkene er i de ulike størrelsesklassene. Vi innrømmer gjerne at en slik målemetode har sine svakheter, men det har da også den vanlige målemetoden der både den største og den minste treskeren verdsettes til en likeverdig enhet hver.

I alle tilfeller, fot-statistikken viser at Claas også her er i tet, godt foran Eikmaskins tre merker. John Deere klatrer til en sterk tredjeplass, og det skyldes at de gul-grønne er markedsledere i klassen som kalles XL, altså de største maskinene. Dette er trolig også den klassen som vokser sterkest for tida også her i landet.Gjennomsnittstreskeren har 15,5 fot. Claas og John Deere trekker snittet opp, mens de tre andre er sterkere på mindre maskiner.

Powered by Labrador CMS