Skilt traktor forbudt 306_3
Skilt traktor forbudt 306_3

Ikke så enkelt allikevel

For halvannen uke siden trodde vi at vi hadde klarhet i betydningen av dette skiltet. Nå sier en seksjonsleder i Statens Vegevesen at forbudet gjelder alle traktorer, uansett hastighet.

Publisert

- Lovgivers intensjon med dette skiltet er forbud mot alle traktorer, uansett hastighet, sier Torodd Østerås i Statens Vegvesen.

Østerås er seksjonsleder for Trafikant og kjøretøy i Nord-Trøndelag distrikt. Han har med interesse lest saken om skilt 306.3 som vi publiserte her på gardsdrift.no for noen dager siden.

- Jeg ser at noen i vår etat skal ha bidratt med avklaring. Det er dessverre blitt feil fortolkning etter min vurdering. Skiltet betyr "Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t". Første gang peker ordet for på traktor, andre ganger peker ordet for på motorredskap osv. Det betyr at all tvil kan feies til side; det er forbudt å kjøre traktor på veg som er skiltet med 306.3. Dette er helt uavhengig av traktorens konstruktive hastighet, skriver Østerås i e-post til Bedre Gardsdrift.

Lovgiver mener altså at at det er helt greit at en tung mobilkran med konstruktiv hastighet på 40 km/t snegler seg opp Lierbakkene hvor det er 100 km/t fartsgrense, mens en JCB Fastrac som går i 70 km/t, får ikke lov å kjøre utenom Klepp sentrum, sjøl om omkjøringsvegen har 60 km fartsgrense. Vi har spurt om det før og spør igjen: Hvor er logikken?

"