Jaget vilt brei traktor på veg
Jaget vilt brei traktor på veg

Danskene skal kjøre trygt

Nå skal det være slutt på alvorlige ulykker, på traktorførere som ikke kan å oppføre seg i trafikken. I hvert fall i Danmark, der det nå arrangeres todagers trafikkurs for traktorførere.

Publisert Sist oppdatert

Det er Danske Maskinstationer og Dansk Landbrug som har tatt initiativ til utdannelsene, mens Lars Mortensen ved Teknisk skole Holstebro har lagt opp kursene.

Teori og praksisMortensen forteller til danske Landbrugsavisen at kurdeltakerne får prøvd seg med store traktorer med ditto gjødselvogner, for å erfare hvilke krefter som er i sving. Dette knyttes sammen med teoriundervisningen.Et av temaene er såkalt ferdselspsykologi. Det er nemlig viktig at traktorføreren forstår hva medtrafikantene tenker og reagerer, og også viktig å forstå egne reaksjoner.KursplanenHer er stikkord for hva deltakerne skal gjennom de to dagene kurset pågår:- Sikker og forsvarlig kjøring med maskiner opp til 40 tonn- Styre en traktor med tung redskap, for eksempel femskjærs vendeplog- Vurdere bremselengden i forhold til vekt, hastighet og vegdekke- Manøvrere trygt på glatt/vått føre- Kontrollere en nødbrems- Rygge rundt hjørner med traktor og tilhenger, kun ved hjelp av speil- Sikker kopling av tilhenger og redskap- Forutse når ting kan gå galt- Få gjenoppfrisket trafikkreglene- Teori om lange og tunge landbruksmaskiners kjøreegenskaper- Hvordan unngå kritiske situasjoner På lukket baneKurset vender seg først og fremst til folk som har traktoren som arbeidsplass.De første øktene på kurset blir på lukket bane, blant annet på såkalte kjøretøytekniske anlegg. Her får deltakerne gjøre sine tabber, bommerter og brølere når de skal rygge, kjøre på glatta eller bråbremse.– Ingen kommer til skade, heller ikke du. Men du blir garantert en bedre traktorfører, lover kursbrosjyren.Den gode King of the Road Etter to dager i lekegrinda, kan du stige opp og ut i trafikken som King of the Road, på den gode måte, lover kursledelsen: – Ikke som den som hersker i trafikken, men den som behersker de nødvendige teknikker for å kjøre trygt, til fordel for deg sjøl og alle andre.