Bygdeservice 2

Bygdeservice rykker inn i heimen

- Det går så det suser, sier daglig leder i Bygdeservice Ørland-Bjugn BA, Reidar Hernes. Som eneste lag i landet tilbyr de også hjemmetjenester.

Publisert

- Målet vårt er å utnytte ubrukt tid, spe på inntektene fra garden, samt å utnytte maskiner og utstyr på best mulig måte. I løpet av kort tid etter oppstart av Ørland-Bjugn Bygdeservise sto oppdragene i kø.

22 medlemmer

Våren 2006 startet Ørland-Bjugn Bygdeservice sin virksomhet med 15 arbeidsvillige bønder med på laget. Oppdragene har økt, så også interessen for å være med på laget. Pr i dag er Ørland-Bjugn det største Bygdeserviceforetaket i Sør-Trøndelag med 22 aktive medlemmer og en omsetning på 5 millioner kroner.

Hjemmetjenester

Som det eneste laget i landet har Ørland-Bjugn rettet deler av sin virksomhet mot hjemmetjenester.

- Vi var veldig spente på hvordan dette ville bli mottatt, men det viser seg at det er et stort behov for denne typen arbeidshjelp. For oss i laget betyr dette veldig mye, uttaler Hernes.

Dekker et sosialt behov

Hjemmetjenesten har hatt oppdrag innen hjemmehjelp, barnevernstjenesten, vikar på skole/barnehage, flyttevask, fastvask, renhold firma, riving, oppussing, maling, snekring, park- og hagearbeid etc. De startet opp i 2007 og omsatte første år for ca. én million kroner.

- Det er tydelig at det er behov for jobben vi gjør uttaler leder for prosjektet "De gode hjelperne", Sonja Eggen Moe.

- I tillegg til at vi tjener på dette, er det også svært sosialt. Bondeyrket kan være ensomt, og da er det godt å treffe andre og jobbe sammen med andre, uttaler hun.

Betydelig verdiskaping

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avd. landbruk og bygdeutvikling har trekt fram tjenesteproduksjon i landbruket som et eget satsingsområde og ønsker å bli enda tydeligere på å synliggjøre og fremme tjenesteproduksjon basert på gardens og bygdas ressurser. Det er liten tvil om at Bygdeservice representerer en betydelig verdiskaper både for bygda og for den enkelte gårdbruker. Bygdeservice Norge omfatter i dag 72 Bygdeserviceforetak, med en samlet omsetning på 240 millioner kroner i 2007. Bygdeservice Norge rapporterer om økt oppdragsmengde, økt omsetning og interesse for etablering av nye lag. Kjernen i Bygdeservicevirksomheten er i dag i Midt-Norge, Rogaland og Akershus.

30 millioner kroner

Bygdeservice representer et positivt bidrag til landbruket også i Sør-Trøndelag. Hele 11 Bygdeserviceforetak med til sammen 134 aktive medlemmer er etablert de seinere åra i fylket. I tillegg leies det inn 125 personer etter behov. Omsettinga var i 2007 på ca. 30 millioner kroner i Sør-Trøndelag. Til sammenlikning hadde utmarksnæring som hoveddriftsform og fjørfekjøtt en verdiskaping på henholdsvis 32 og 28 millioner kroner (NILF 2006). Bygdeservice representerer med andre ord en betydelig verdiskaping på bygdene og stadig flere får øynene opp for dette konseptet.

Få markedsbegrensninger

Oppdragene bygdeservicene mottar varierer og markedsbegrensningene er få eller ingen. Tjenestene kan variere fra snørydding, transport, bygg- og vedlikeholdsarbeid til vaktmestertjenester, vikar- og konsulentoppdrag. Bønder er en svært allsidig yrkesgruppe som jobber selvstendig og er vant til å handtere de aller fleste praktiske utfordringer. Landbruket blir betraktet som en allsidig arbeidskraft med stor fagkunnskap. Etter hvert som markedet har oppdaget deres fortrinn har derfor oppdragene økt kraftig. Oppdragene er mange og utfordringa er å fordele arbeidet jevnt ut over hele året.

(Kilde: Fylkesmannen i Sør-Trøndelag)

Powered by Labrador CMS