barkbille

Barkbillene lever fett på klimaendringene

Uvanlig store fangster av barkbiller i hele landet kan trolig settes i sammenheng med høyere temperaturer.

Publisert

De første resultatene fra årets barkbilleovervåking viser svært høye verdier. Rapportene fra skogbrukssjefene er gjennomgående fra sør til nord. Fangstene i år er høyere enn vanlig. I Follo melder skogbrukssjef Morten Lysø om mer enn 15.000 biller pr. felle. Dette er omtrent like mye som totalt ble fanget i toppårene 1998 og 1999, men sesongen er ikke slutt og tallene kan bli høyere. Også skogbrukssjef Ivar Saus i Bindal kommune i Nordland melder om høye fangster, skriver Institutt for skog og landskap på sine hjemmesider.

Har klimaendringene skylda?

Det er kjent fra tidligere at svært høye bestander av granbarkbiller øker risikoen for at billene kan drepe levende skog i stort omfang. På 70-tallet ble det drept skog for store verdier på Østlandet.

De høye fangstene i år sammenfaller med en svært varm periode under billesvermingen. Nivået var også uvanlig høyt i fjorårets fangster fra Trøndelag og Nordland, mens en regnfull sommer østafjells ga nedgang i barkbillebestandene.

Krise i Kanada

Klimaendringer gir nye utfordringer for forskning på hvordan bestandene av granbarkbiller vil utvikle seg i nordlige skogområder. I Canada brer barkebilleutbruddene seg til stadig nye skogområder, både høyere opp i fjellet og lenger nord. Her er omfanget av barkbilleutbrudd større enn noen gang. Beregninger viser at utbruddene kan gjøre at skogene frigjør mer karbon til atmosfæren enn de binder.

400 feller

Bestandene av barkbiller i Norge overvåkes av Skog og landskap og skogbruksetaten i 12 fylker, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hvert år fanges det biller i mer enn 400 feller i nesten 100 kommuner. Helt siden 1979 har fangstresultatene vært et viktig grunnlag for å bedømme faren for angrep på skogen de kommende år, og for å øke vår kunnskap om hva som bestemmer billebestandenes vekst og fall

Fakta om barkbilla les her

"
Powered by Labrador CMS