alo mx brot

Ålö + MX = brudd

Finanskrisen hindrer fusjon mellom Ålö og MX. De to store frontlasterprodusentene fortsetter som konkurrenter, sjøl om de to gjerne ville slått seg sammen.

Publisert

I lengre tid har svenske Ålö og franske MX drøftet en fusjon. I desember 2007 ble det inngått en avtale om å gjennomføre fusjonen, og prosessen var etter hva Bedre Gardsdrift erfarer helt i sluttfasen. Imidlertid kom den internasjonale finanskrisen og satte en effektiv stopper for det hele.

Realiteten var at Ålö skulle kjøpe opp MX. Til det behøvde Ålö betydelige lån, i størrelse på flere hundre milloner kroner. I dagens situasjon er det meget vanskelig å få tilgang til et sådant beløp. Derfor er fusjonen skrinlagt, men nøkkelen til skrinet er trygt passet på. Vi kan si det slik at Ålö sitter på banktrappa og venter på bedre tider, med skrinet på fanget og nøkkelen i snor rundt halsen.

Ålö er i dag verdens største frontlasterprodusent. Sist år leverte de over 31 000 lastere, og omsatte for 1,7 milliarder svenske kroner. Denne posisjonen har de oppnådd primært gjennom å kjøpe konkurrenter. Her heime kjenner vi godt oppkjøpet av Trima, samt overtakelsen av Veto. Konsernet har også vært på handletur i Frankrike, USA og England. Dette har gjort selskapet stort, men å kjøpe noe så stort som MX lar seg ikke gjennomføre uten lånt kapital.

Ålö-sjef Olle Pehrsson sier i en pressemelding at handelen ytterligere ville styrket konsernets posisjon som ledende på verdensmarkedet.

– Foruten frontlastere med tilhørende redskap har MX både lastere til små traktorer og front-trepunkt i sitt sortiment. Dette er to produktlinjer som vi mangler i vår produktportefølje. Det er synd at handelen ikke lar seg gjennomføre, men det betyr også at vi i fred og ro kan fortsette å konsentrere oss om hver våre kjernevirksomheter.

Powered by Labrador CMS