EU-direktiv kan gi store avlingsreduksjoner
Nytt EU-direktiv om plantevernmidler får alvorlige konsekvenser for landbruket. Italienske forskere spår avlingsreduksjoner på over 30 prosent, dersom forslaget vedtas.
Forutsatt at den nye loven vedtas, og at de italienske forskerne har rett, vil EUs bønder få redusert potetavlingene med en tredjedel. Hvete og korn vil få en avlingsreduskjon på henholdsvis 29 og 20 prosent. Det er danske Maskinbladet som omtaler lovforslaget.
Lovforslaget innebærer at en rekke plantevernmidler blir forbudt. Bakgrunnen for forslaget er miljøhensyn.
I dag vurderes miljø- og helserisikoen ved de enkelte plantevernmidlene ved en samlet vurdering av plantevernmiddelet. Ifølge Maskinbladet ønsker EUs politikere i fremtiden istedet at enkeltkomponentene i midlene skal vurderes og danne grunnlag for eventuelt forbud. Om den spesifikke bruken av middelet er farlig, skal ikke vurderes.
Per Kudsk, forskningsleder ved institutt for plantebeskyttelse og skadedyr ved Århus Universitetet, sier til Maskinbladet at han er bekymret for konsekvensene av forslaget.
- Hvis det blir færre milder å velge mellom vil det bli vanskelig å bekjemte sjukdommer og skadedyr. Iallefall øker risikoen for resistens fordi det ikke vil finnes alternative plantevernmidler, sier Kudsk.
Kudsk mener de nye reglene vil ha størst konsevensker innen frukt og grønnsaksdyrking, men også innen volumprodukter som hvete vil det bli store problemer. Kudsk er redd man kan komme i en situasjon hvor det ikke finnes midler til å bekjempe de viktigste og største skadegjørerne. I ytterske konsekvens kan man i Danmark risikere å måtte slutte med hveteproduksjon, eller utvikle nye resistene arter, hevder Kudsk.
Politikere på sin side har et annet syn. De mener regnestykket er ensidig fokusert på landbruket.
- Hvis man skal lage et slikt samfunnsøkonomisk regnestykke må man også regne på hva det koster å behandle kreft og hvilke kostander som er tilknyttet reproduskjons-toksinet, som finnes i plantevernmidlene, sier Dan Jørgensen i EU parlamentet, til Maskinbladet.