Kverneland BIO 2009_02

Kuhn overtar Kvernelands presser og ballepakkere

Kverneland Group selger produktområdet presser og ballepakkere til Bucher Industries AG, som blant annet eier Kuhn. Årsaken er finanskrisa.

Publisert

Ta den BIO og la den vandre, fra den ene til den andre. Kverneland Group har solgt produksjonsrettigetene til BIO til Bucher Industries AG som blant annet eier Kvernelands erkekonkunkurrent Kuhn. Dermed vil det sannsynligvis snart bli Eikmaskin sin tur til å selge BIO, etter at både A-K maskiner og Felleskjøpet har prøvd seg.

Kverneland ASA har inngått en avtale om salg av forretningsområdet Bale Equipment (presser og ballepakkere) for EUR 115 Mill, eller 1,1 milliard kroner til Bucher Industries AG.

Skal selges som Kuhn

Avtalen med Bucher innebærer at Kverneland Group skal distribuere og selge pressene fram til 1. september 2010, samt distribusjon av reservedeler i ytterligere 10 år. Etter denne datoen skal pressene selges via Kuhn sitt forhandlernett, opplyser Bucher Industries. Det vil betyr at BIO fra september 2010 skal selges via Eikmaskin.

Salget omfatter fabrikken i Geldrop og produktene, ikke merkenavne. Produktene som nå forsvinner ut av Kverneland er blant annet Kverneland BIO, Vicon BalePack og ballepakkerne.

Pest eller kolera

Konsernsjef Ingvald Løyning i Kverneland Group sier til Bedre Gardsdrift at salget er et direkte resultat av finanskrisa. Sjøl om 2008 blir et veldig godt år for Kverneland, har selskapet en låneavtale som forfaller om et år, og som viser seg vanskelig å få refinanisert.

- Vi må velge mellom to onder. Vi kan ta en høyrisiko på finanssiden, eller en mindre risiko ved å kvitte oss med et produktområde. Vi valgte lavrisiko. Inntektene av salget gjør at vi kan være gjeldfrie om et år, dersom vi vil, sier Løyning.

- Forretningsområdet var i utgangspunktet ikke til salgs, men vi fikk et veldig godt tilbud som vi ikke kunne si nei til. Det er bedre å være liten og rik, enn stor og fattig, fortsetter Løyning.

Sikrer norske arbeidsplasser

Sjøl om Løyning synes det er trist å kvitte seg med fabrikken i Holland og de tilhørende produktene, betyr salget økt frihet til å investere i de gjenværende produktområdene, spesielt jordarbeiding. Isolert sett kan salget dermed gagne plogfabrikken på Klepp, og sikre norske arbeidsplasser.

Løyning utelukker ikke at Kverneland vil satse på presser og ballepakkere på nytt en gang, men sier at det i så fall vil skje på et helt fritt grunnlag.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS