Hone 1

Hønene setter inn høygiret i julestria

Takket være flere verpehøns blir det nok egg til alle til jul. Før jul forlater fem millioner egg butikkene hver dag.

Publisert

Fram til slutten av oktober var det klekket tre prosent flere verpekyllinger enn i fjor, viser tall fra Statens landbruksforvaltning. Dermed sitter flere tusen ekstra høns klare til å dekke etterspørselen i julestria.

Hjemmebakst

- Det er først og fremst bakingen av småkaker som gjør at desember er årets eggmåned nummer én, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

I selve juleuka spiser vi også flere kokte egg til frokost og eggerøre både seint og tidlig. De to siste ukene i desember spiser vi dobbelt så mange egg som ellers i året.

10 egg mer per person

I disse dager går så godt som alle egg som verpes rett til butikk, mens en stor del av eggene ellers i året går til matindustrien. På to år har eggforbruket økt med seks prosent, og det betyr at vi i år kommer til å spise rundt ti flere egg i år enn vi gjorde for to år siden. Det blir mellom 180-190 egg på hver.

God eggeråd

Når du baker småkaker til jul, er det viktig å ikke slumse med oppskriftene. Da kan deigen bli vanskelig å arbeide med og resultatet dårligere enn forventet.

- Unngå ekstra store egg, bruk egg som har størrelse L eller M i smultringer og småkaker. Og husk å temperere eggene før du bruker dem til baking.

Hvis eggene holder romtemperatur, blir bakeegenskapene utnyttet best mulig. Det er også lettere å skille plomme fra hvite. Og skal du koke eggene, sprekker ikke skallet hvis eggene har romtemperatur.

- Egg har mange viktige funksjoner i bakingen. De binder andre ingredienser sammen, blanker, hever og emulgerer, altså binder til seg fett, sier Kringlebotn.

Mer inspirasjon å hente

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har oppskrifter som gir inspirasjon til julemat og julekaker med egg på nettstedet http://www.egg.no/ Her finner du også flere brosjyrer som kan bestilles eller lastes ned.

(Kilde: Newswire)

"
Powered by Labrador CMS