Taarup 7640 ballepakker Kuhn

Felleskjøpet er overrasket

I går sendte Felleskjøpet ut melding om oppgradert BIO. Et døgn senere får de beskjed om at BIO skal overtas av Kuhn.

Publisert

Salget av Kvernelands pressefabrikk og tilhørende produkter kom svært overraskende på Felleskjøpet. Markdessjef Jarle Kleppan i Felleskjøpet Agri sier de registrerer det som har skjedd, og at det ikke innebærer noen dramatikk for deres del. Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken.

Ukjent også for FKRA Etter skilsmissen i Felleskjøpet, har Felleskjøpet Rogaland Agder en egen avtale med Kverneland. Også der i gården er overraskelsen stor, og svarene få.

- Dette var overraskende. Noe mer har jeg ikke å si nå, sier Tønnes Oksefjell, redskapssjef i FKRA.

Fokus på John Deere Det er grunn til å tro at Felleskjøpet til en viss grad føler seg lurt av Kverneland. Da Felleskjøpet ble eneforhandler av Kverneland, måtte de samtidig kvitte seg med flere konkurrerende produkter. Bortfallet av BIO kan til en viss grad kompenseres med økt salg av John Deeres kombipresse, men når det gjelder separate ballepakkere må de finne ny leverandør. Dette er rett nok ikke lenger noe volumprodukt, men likefullt viktig å kunne tilby.

Presser fra Orkel? Orkel selger i dag sine presser direkte. Det er derfor ikke utenkelig om Orkel og Felleskjøpet tar en prat for å sjekke mulig samarbeid. Mange FK-kunder vil nok være tilfreds hvis samvirkebedriften fyller tomrommet etter BIO med en norskprodusert kombipresse.

Ballepakker fra TKS? Sjøl om Kverneland for noen år siden flyttet produksjonen av rundballeballepakkere til utlandet, er mye av den tekniske kompetansen fortsatt tilgjengelig her i landet, først og fremst hos TKS, som kjøpte fabrikken på Nærbø. Kanskje TKS ser muligheten for å utvikle en ny norsk ballepakker? Det er iallefall ikke kompetansen det står på.

Eikmaskin er vinneren Eikmaskin som i dag forhandler Kuhn, er utvilsomt den største vinneren etter salget til Kuhn. For dem betyr endringen at produktene blir oransje istedet for røde, pluss at de får et større utvalg. Eikmaskin vil nok også få en lettere hverdag, ved at de får en leverandør mindre å forholde seg til. Samtidig har Kverneland Group har gjort store investeringer i fabrikken, og mange nye produkter er lansert det siste året.

Tar vi en kikk på produktene som er underlagt Bale equipment, vil vi se at det bare er to produkter som ikke har fått en vesentlig oppgradering den senere tid, BIO og firkantpakkeren 7664. BIO har snart 10-års jubileum, og 7664 så dagens lys på midten av 90-tallet. Det er derfor grunn til å tro at det er disse to produktene ingeniørene i Holland jobber mest med nå for tiden. Kanskje Eikmaskin både får en helt ny BIO og ny firkantballepakker som oppstartsgave?

Agco neste?Agco har tidligere vært interesserte i Kverneland, men la et mulig oppkjøp på is fordi de mente selskapet var for uryddig og for dårlig drevet. Agcos toppsjef, Martin Richenhagen, bekreftet overfor Bedre Gardsdrift tidligere i høst at han fortsatt ikke ønsket å overta Kverneland som helhet, men at jordarbeidingsdelen var interessant. Det som skjer nå burde i så fall gjøre situasjonen enklere for Agco, dersom de ønsker å satse på jordarbeiding.

Powered by Labrador CMS