NH CSX 7060 Laterale skurtresker
NH CSX 7060 Laterale skurtresker

18 prosent = 10,2 grader

Prosent og grader er ikke lett. Det bekrefter svarene på den tredje BGnøtta.

Publisert

Litt av tanken med BGnøttene er å øke kunnskapen om landbruksteknikk. Teknikk inkluderer blant annet matematikk, og gårsdagens oppgave var landbruksteknisk

matematikk.

Vinkel på tak, prosent på vei

Folk flest har et forhold til grader, enten det er takvinkelen på låven, veltevinkelen på traktoren eller omslutningsvinkelen på slageren. Prosent derimot er litt mer diffust, og tallet er oftest sett på skilt som forteller hvor bratt vegen er. Så hvorfor bruker maskinprodusentene grader i alle sammenhenger, bortsett fra når de skal fortelle hvor mye skurtreskerne deres kan rette seg opp i sidehelling?

MarkedsføringstriksDet er rett og slett et markedsføringstriks. Omtrent 10 grader sidehelling er den vinkelen de fleste skurtreskerne med nivellering klarer å kompensere.

10 grader er ikke mye, tenker du. Nettopp! Derfor har markedsfolkene funnet ut at det er mye bedre å bruke prosent. For de av oss som ikke tilhører eliten i matematikk, virker 18 prosent mye brattere enn 10 grader.

Sjekk sjøl!

På side 58 - 59 i BG 8/2008 er det bilde av en New Holland CSX 7060 Laterale. Bildet er tatt rett forfra, og treskeren har maksimal nivellering, som New Holland oppgir til 18 prosent.

Dersom du tar ei gradskive, eller transportør, og måler vinkelen mellom førerhytta og skjærebordet, vil du se at vinkelen er omtrent 10 grader. Det matematisk korrekte svaret er 10,2 grader.

Matematikeren forklarer:

Magnus Landstad på Institutt for matematiske fag ved NTNU forklarer:

- Stigningstallet er definert som a/b og kan oppgis som et tall, et forhold a:b, i prosent, eller som vinkelen mellom b og c. For eksempel med a=1 og b=10 blir stigningen 1:10 = 0,1 = 10 prosent som svarer til 5,7 grader. Stigningen er et tall uten benevning. En huskeregel som gir ganske riktig svar for vinkler mellom 0 og 30 grader er at 1 grad = 1,8 prosent eller 1 prosent = 0,55 grader.

Det skal lønne seg å abonnere på Bedre Gardsdrift

Bedre Gardsdrift er norges ledende fagblad innen landbruksteknikk. Gårsdagens oppgave viser litt av nytteverdien ved å lese Bedre Gardsdrift, enten det dreier seg om hvor bratt du kan kjøre med treskeren, eller du vil delta i trekningen om tur for to til traktorfabrikk.

Uten å si for mye, kan vi røpe at du vil være tjent med å ha nyere utgaver av Bedre Gardsdrift liggende, dersom du vil komme deg helskinna gjennom BGnøttene.