Våler-familie med varmepumpe ute

Våler-familie anbefaler varmepumpe

Huset deres er omgitt av skog, og de kan hogge så mye gratis ved de bare orker. Likevel viste utregningene at det ble mer lønnsomt å investere i en moderne varmepumpe enn å fyre med ved.

Publisert

Det er sunt bondevett å investere i morderne varmepumpeteknologi, mener brukerfamilien Lunde/Nilsson i Våler, Østfold.

De er meget fornøyd med varmepumpa som er installert. Den nyttiggjør seg fjellvarmen 140 meter under jorda. Systemet sørger for jevn, god temperatur og passer seg sjøl. For hver krone de bruker i strøm, får de fem ganger så mye energi tilbake.

Gammelt og trekkfullt

Våningshuset er fra 1880 og har vært i slekta siden 1905. Det ble noe mangelfullt pusset opp på 1970-tallet. Da bonden Lars Lunde var guttunge, husker han godt hvordan vinterkulden satte sine spor. Mor kunne ikke vaske trappa opp til andre etasje siden vannet frøs til is og samtlige vedovner durte døgnet rundt for å holde varmen oppe i rommene de oppholdt seg i.

Nå er situasjonen en helt annen. Lars Lunde, kona Maria Nilssen og barna Adrian og Kim gleder seg over varme golv både sommer og vinter, nok varmtvann og lavere strømregninger.

"Gratis" varme

- Jeg synes det er helt fantastisk at vi kan hente varme fra fjellet. Det er boret 140 meter ned i grunnen. Denne varmen utnytter vi gjennom en varmepumpe som sørger for at vi får både varmt tappevann og vannbåren varme i golvene. To radiatorer med viftekonvektorer er også koplet til, slik at vi ikke fryser sjøl om det er 25 minusgrader ute, forteller Maria.

Som bonde er Lars nødt til å tenke økonomi i alle ledd. Det er en tøff jobb å drive med mjølkekyr ved siden av skogsdrift. Kona jobber på en dyreklinikk for å få endene til å møtes. Det gjelder å holde driftskostnadene nede, og med et stort gammelt hus er det av vesentlig betydning at ikke energiregningen stikker av med hele overskuddet.

Farvel til ved

- Vi hadde opprinnelig planlagt å bygge et eget fyrrom og bruke ved, men det viste seg at det var så mange krav som måtte oppfylles. Vi måtte blant annet ha en egen pipe. Kostnadene til dette viste seg å bli høyere enn ved å investere i varmepumpeanlegget. Installatøren har gjort en god jobb både med selve montering og innregulering, slik at vi får maksimal effekt ut av anlegget.

Ikke nok med at de får nok varme når det er kjølig ute. Når det slår til med skikkelig sommervarme får familien gratis kjøling.

Komfort og helse

Leverandøren, Klima og Varmeteknikk i Moss, har også stilt ressurser til rådighet, slik at de har fått det mest moderne av romtermostater og automatiske styringsmuligheter. Da anlegget kom på plass, var det bare å trykke på en knapp, siden har det bare gått av seg selv.

Resultatet er et bedre inneklima og sparte penger. På sikt tror jeg både vi og barna vil oppleve redusere helseplager, forteller den aktive brukerfamilien, som konverterte fra vedfyring til moderne varmepumpeteknologi.

- Varmepumper reduserer klimatrusselen

- Varmepumper har framtida for seg, og har ingen negative elementer knyttet til seg. Mens vindkraft har vist seg å møte til dels store lokale protester, det samme gjelder videre utbygging av vannkraft, sørger varmepumper for en besparelse tilsvarende 10 Alta-kraftverk. Disse gode resultatene er oppnådd til tross for at bare 12 prosent av norske boliger har installert varmepumper, sier Ola Borten Moe, energipolitisk talsmann for Senterpartiet.

- Tiden med billig norsk strøm er definitivt slutt. Panelovnens epoke er over. I framtida vil alternative energikilder, enøk og varmepumper dominere og være med på å redde oss fra klimatrusselen, spår Borten Moe, som er medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.

Powered by Labrador CMS