oversvømmelse kornåker

Minister lover rask behandling av avlingsskade

- Jeg har bedt om at forvaltningen prioritere avlingsskadene høyt, og at ingen skal måtte vente unødvendig lenge på å få utbetalt foreløpige erstatninger, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Publisert

De store nedbørsmengdene i juli har forårsaket oversvømmelser og skader på planteproduksjon i Vestfold og Buskerud. Det er særlig i bær- og grønnsaksproduksjon skadene er store på enkelte bruk, men det kan også gjelde noe kornproduksjon. I tillegg er sommeren i Trøndelagsfylkene og Nordland meget tørr, med skader spesielt på korn- og grasavlinger i disse områdene.

Ser alvorlig på situasjonen- Jeg ser alvorlig på situasjonen i de utsatte områdene og vil understreke at departementet vil følge situasjonen nøye. Jeg har bedt om at forvaltningen prioritere dette høyt, og at ingen skal måtte vente unødvendig lenge på å få utbetalt foreløpige erstatninger nå i høst. I august har jeg mer kunnskap om behovet for eventuelle ytterligere tiltak, ut over det dagens ordninger dekker, sier ministeren.

Kartlegger skadene

Departementet arbeider nå med å skaffe seg oversikt over skadesituasjonen. Statens landbruksforvaltning og fylkesmennene innhenter løpende informasjon om situasjonen og skadene i de flomutsatte områdene. I tillegg har Statens landbruksforvaltning bedt Fylkesmennene i Trøndelag og Nordland om en foreløpig oversikt over tørkeskadene i sine respektive fylker.

Sender ut skjemaFylkesmennene i Vestfold og Buskerud har i samarbeid med kommunene og Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget sendt ut et skjema til de flomutsatte gardsbrukerne i området, der de ber om en foreløpig oversikt over skadeomfanget som følge av flommen. Resultatene fra kartleggingen foreligger i månedsskifte juli/august.

På bakgrunn av den samlede oversikten over skadene i flomområdene og i de tørkeutsatte områdene vil Landbruks- og matdepartementet i løpet av august vurdere behovet for ytterligere tiltak.

Naturskader og avlingsskader Landbruks- og matdepartementet har to ordninger som vil kunne komme til anvendelse ved natur- og klimaskader i landbruksproduksjon. Dette er avlingsskadeordningen og naturskadeordningen. Avlingsskadeordningen er en erstatningsordning for klimabetingede skader i planteproduksjon, som har som formål å yte erstatning for å redusere økonomiske tap som oppstår ved produksjonssvikt forårsaket av klimatiske forhold. Denne ordningen ble revidert og forbedret i 2003, blant annet ble erstatningene knyttet til vekstgrupper og ikke til samlet tap på bruket. Den andre ordningen er naturskadeordningen, der det i tråd med naturskadelovens bestemmelser ytes erstatning i de tilfeller der det ikke er mulighet til å forsikre seg mot skader ved en alminnelig forsikringsordning. For mer informasjon ordningene vises det til Statens landbruksforvaltning sine hjemmedier.

Beregn N-utvasking lokalt

Landbruksmeteorologisk tjeneste i Bioforsk har 77 værstasjoner plassert i viktige jordbruks- og hagebruksområder over hele landet. Disse måler nedbør, temperatur, luftfuktighet osv. Dataene brukes blant annet for å beregne utvasking av næringsstoffer fra jorda. Gå inn på adressa under og beregn nitrogentapet i ditt område.

http://lmt.bioforsk.no/agrometbase/ncalc/

"
Powered by Labrador CMS