Laaangt mellom kundene
Runar Kokko er eneste Eikselger i Finnmark. Å selge landbruksmaskiner i et distrikt som er større enn Danmark, men bare har 400 aktive bruk, har sine utfordringer.
- Fra Eiksenteret her i Tana Bru, til Øvre Pasvik i øst og Alta i vest, er det henholdsvis 230 og 400 kilometer. Det blir mange timer i bilen i løpet av et år. Jeg er ofte borte i flere dager når jeg er på oppdrag. Jeg skulle nok vært ennå mer på farten, men jeg rekker ikke over alt og må prioritere, sier Runar.
Sammen med faren, Jan Harald og hans samboer Rita, har Runar og de andre ved Eiksentret i Tana ansvaret for salg og service av Eikmaskins produkter i hele Finnmark fylke. Ved senteret er det seks årsverk.
Med et flateareal på 48 600 km2, er Finnmark 5600 km2 større enn Danmark. I 1979 var det 1670 akrive gardsbruk i Norges nordligste fylke. I 2006 var tallet redusert til 400.
Utfordring å holde seg oppdatert
- Fordi vi selger forholdsvis få antall av de enkelte produktene, er det vanskelig å holde seg oppdatert på alt. Vi har for eksempel solgt én Vicon BalePack kombipresse. Etter at vi kjørte den i gang for et par-tre år siden, har vi knapt vært borti BalePack. Derfor er det viktig med gode og driftssikre produkter og leverandører som kan hjelpe oss når det trengs.
- Eikmaskins ESG verktøy er til god hjelp. Med ESG kan servicespesialisten hos Eikmaskin i Oslo, kople seg til traktorene på verkstedet her i Tana og sjekke traktoren on-line.
Viktig med oppfølging
- I likhet med våre kunder, velger vi de leverandørene som gir best oppfølging. Det er kort veg til Finland, og en del bønder kjøper brukte traktorer og utstyr fra derfra. Vi har i den forbindelse opplevd at enkelte har kjøpt traktor med mangelfull dokumentasjon. Da blir det problemer hvis det oppstår garantifeil, forklarer Runar.
I likhet med andre i bransjen, sliter Runar og familien med rekrutteringen til verkstedet. Verksmesteren må både skru og administrere, og Runar må rett som det er kle på seg kjeledressen og finne veien ut i verkstedet for å hjelpe til.
Trenger flere bein å stå på
Med færre tradisjonelle landbrukskunder, må familiebedriften se seg om etter flere bein å stå på. En ny virksomhet er salg av drivstoff, noe som har vist seg å trekke nye kunder til butikken.
Jan Harald er i tillegg profesjonell laksefisker, og holder i hevd den gamle fangsmetoden med stengselsfiske. I tillegg driver han litt med turisme.
Mest mjølk
Landbruket i Finnmark er i hovedsak mjølkeproduksjon, og følgelig selges det mest redskap innen grashøsting og jordarbeiding. Den mest vanlige høstemetoden er to-trinnshøsting med lessevogn, men det er en trend i retning av rundballer på grunn av større bruk og begrensa silokapasitet.