Ålö kombiskuffe_01
Ålö kombiskuffe_01

Bjørn utfordrer Ålö. Del 1.

Bjørn Høyland fra Time vil at Ålö skal lage ei ny tett kombiskuffe for silo og løsmasse. Men den svenske frontlasterprodusenten lar seg ikke uten videre overtale av en Jærbu.

Publisert

- Jeg har fullfôrvogn hvor jeg blander flere fôrslag. Til siloen bruker jeg en Ålö blokkuttaker med hydraulisk klo. Den har tinder i bunn, er åpen bak og har hakkete kniv. Når jeg skal ha oppi kraftfôr andre fôrmidler, må jeg ut av traktoren, koble fra slangene og så skifte til vanlig skuff. Etterpå er det nytt redskapsskifte. Kan dere ikke lage ei tett kombiskuffe så jeg slipper å skifte redskap hele tiden, spør Bjørn.

Spørsmålet stiller han til Finn Brännvall og Mona M. Nymo i Ålö på Dyrskun i Seljord.

Finn Brännvall, Bjørn Høyland, Torleif Vestly, Knut Helliesen og Mona M. Nymo studerer Ålös Silocut som Bjørn ønsker i en tett utgave.

Lar seg ikke overbevise

- Jeg vet ikke om det er marked for noe slikt. Uansett er markedet i Norge for lite til at vi kan lage noe spesielt for Norge, svarer Brännvall. Han representerer fabrikken i Sverige.

Ifølge Brännvall må det være et dokumentert behov i markedet før Ålö vil starte prosessen med å lage noe nytt. Sjøl om Bjørn bruker Ålös blokkuttaker daglig og føler problemene på kroppen, er tydeligvis ikke argumentene fra én enkelt bonde tunge nok.

Hjelp fra sidelinja

Bjørn kjøpte blokkuttageren av Knut Helliesen. Han gir Bjørn sin fulle støtte. Dessuten ser Knut forretningspotensialet i Bjørns drømmeskuffe.

- Bjørn er ikke aleine om dette problemet. Se på alle samdriftene som bruker fullfôrvogn. Med ei skuffe slik Bjørn beskriver vil brukeren spare tid og klare seg med et redskap. Og dere får et unikt produkt. Dere må se på mulighetene, lyder oppfordringen fra selgeren. Han får sin fulle støtte fra Torleif Vestly som også er bonde.

Ålö blir gradvis mer lydhøre og diskusjonen blir etter hvert løsningsorientert. De fem står samla rundt blokkuttakeren og diskuterer tekniske detaljer. Hvor høge skal sidekantene være? Hva med innfestinga til sylinderne? Hvor mye mer kraft vil en skuff med tett bunn kreve for å trenge inn i silomassen?

Prototype på Agrovisjon?

- Det skal være landbruksmesse i Stavanger i slutten av oktober. Dere klarer å ha en prototype klar til da, hvis dere vil? Da kan dere samtidig sjekke om det er interesse for kombiskuffa, lyder oppfordringen fra Jærbuene.

Nymo og Brännvall vet ikke helt hva de skal tro eller svare.

- Vi vil ta dette opp med fabrikken. Men vi lover ingen ting, sier Nymo og ser spørrende på sin svenske kollega.

Fabrikkrepresentanten bekrefter at ønsket vil bli presentert ledelsen i Sverige for vurdering. I beste fall vil Bjørn få svar i løpet av noen uker.

Bedre Gardsdrift følger saken

Bedre Gardsdrift vil følge Bjørn i jakten på den perfekte kombiskuffa. Så snart det dukker opp noe nytt, vil vi bringe det videre her på gardsdrift.no.

Forslag til løsning er å ta skuffen fra Ålö Multibenne og kloa fra Ålö Silocut.

Hvis du deler Bjørns ønske om ei tett kombiskuffe eller vet om det allerede finnes en på markedet, så send en e-post til [email protected].

"
Powered by Labrador CMS