Orkel hi Q smartbaler_5
Orkel hi Q smartbaler_5

Agritechnica: Ny kombipresse fra Orkel

Både innpakningen og innmaten er ny på Orkel hi Q smartbaler. Stort sett er det bare ruller og glidelager som videreført fra Agronic. Per Blomli, Mads Ulfsnes, Nils Erik Syrstad og Jon Stølen fra Orkel var på plass for å vise verden nyheten fra Trøndelag.  

Publisert

Den nye kombipressa blir presentert denne uka på Agritechnica. Testmaskiner har vært i drift siden 2006, og den er tilgjengelig i begrenset opplag neste år. Og den er like ny inni som utenpå.

I front sitter det en ny 2,2 meter brei pickup med fem tinderekker og komprimeringsrull. Pick-upen har slurekopling og kan reverseres med et tastetrykk fra førerplassen.

Dobbelt kammer

Kammeret har fått doble vegger i sandwich konstruksjon. Når kammeret fylles og bakluka presses utover, sørger elektronikken for å øke trykket i sylindrene. Det gir ifølge Orkel en bedre komprimering av ballen enn bruk av akkumulator eller mekanisk lås. Samtidig får føreren beskjed om kammeret fylles jevt, og eventuelt hvilken side det er for lite gras i. Denne funksjonen har så langt bare vært tilgjengelig på variabelpresser.

Proporsjonalventiler

Hydraulikkventilene og elektronikken er samla på venstre side av pressa. Alle hydraulikkfunksjoner, med unntak av pick-upen, har fått proporsjonalstyring.

Ny styring

Styringa har fått betegnelsen BPM. Det gir informasjon om både presse og pakkerprosess. Instilling av kammertrykk, nettmengde, plastmengde og syretilsetning settes fra styrepanelet.

Hydraulisk nettbinding

Mating og kutting av nettet skjer hydraulisk. Ekstra nettrull er plassert i front. Ifølge Jon Stølen vil det også være mulig å bruke plast istedet for nett. Denne løsningen er under utprøving.

Pakkeren er blitt kortere og har fått nye filmkuttere som både skal kutte og holde filmen bedre, ifølge Orkel. Pakkeren leveres også med halv fart funksjon, som gjør det mulig å fortsette innpakking dersom den ene forstrekkeren går tom for film, eller filmen ryker. Pakkeren er som før laget av Agronic i Finland.

Mer kompakt

Med 400-hjul er pressa 2,55 meter brei, men Stølen tror de aller fleste kundene velger 500-hjul, som gir en bredde på 2,75 meter.

Det er også verdt å merke seg at pressa er konstruert for 1000 omdreininger på kraftuttaket, men kan stilles om til 540.

Powered by Labrador CMS