Haydom 69c
Haydom 69c

Sjukehus og gardsdrift i skjønn forening

Haydom Lutheran Hospital i Tanzania betjener 500 000 mennesker. I tillegg har de et gardsbruk på 60 000 dekar. Både sykehuset og gardsdrifta drives med hjelp av norske entusiaster.

Publisert

For å drive det 60 000 dekar store gardsbruket, har en gruppe nordmenn med jærbuene Ingar Kvia og Toralf Rugland i spissen, engasjert seg i å bygge opp en produksjon på den jorda som Haydom-sykehuset disponerer.

Driftsselskapet Haydom Farm, får ansvar for både produksjon og en opplærings- og etableringsaktivitet som har et mer robust landbruk i hele Haydom som mål.

Det er ikke mer enn et par år siden sult truet folket i Haydom. Det har skjedd flere ganger de siste ti årene fordi maisavlingene sviktet. Går man litt tilbake i tid i Norge hadde man liknende situasjoner - sviktet avlingene, sultet folket. Når avlingene svikter, øker prisene, lagrene tømmes og de fattigste lider mest.

Mat har mye med helse å gjøre. Med Haydom-sykehusets helhetlige måte å handle på har det vært helt naturlig å engasjere seg direkte, slik at de fattigste også fikk noe å spise når maisavlingene sviktet. Derfor har Haydom skaffet mellom 3000 og 8000 tonn korn. De som har hatt mest bruk for denne maten, har fått den mot å bidra med arbeid for lokalsamfunnet, for eksempel bygging av veier, vanndammer og skoler.

Se bilder fra Haydom i vårt Bildegalleri.

Powered by Labrador CMS