mobil mj-robot 1
mobil mj-robot 1

Mjølkerobot ute

SAC presenterer i dag sin verdensnyhet: En mjølkerobot som kan være med kyrne ut på beite. Den står inni en stor container på hjul. Om vinteren blir roboten med inn.

Publisert

Økobøndene Anni og Brian Madsen er de første til å bruke den mobile roboten. Paret har deltatt aktivt i utviklinga, sammen med Aarhus universitet og SAC. Madsens 60 mjølkekyr må også nevnes som vesentlige bidragsytere i utprøvingen, dog kanskje mindre beviste på sin rolle som verdens første utendørsrobot-kyr. Roboten har kapasiteten til 100 kyr.– Vårt ønske er at kyrne får være mest mulig ute på beite. Det lar seg gjøre med den nye robotenheten, som til nå har fungert etter forventningene, forklarer Madsen.På hjul Sjølve roboten står i enden av en tradisjonell container, tilpasset formålet. Inne i containeren står også mjølketanken, samt alt av maskineri, pumper og datautstyr som hører med.

Roboten står, kyrne kommer og gårOpplegget er slik at roboten blir med ut til beitet. Der står den stasjonært i et hjørne, med vann- og strømforsyning fra nærmeste bygning. Dessuten er det en fordel med brukbar veg til robotens standplass, slik at mjølka lar seg hente på rasjonelt vis.Kyrne kommer sjøl til roboten, og slik sett fungerer alt på samme vis som når robot og kyr har tak over hodet og vegger i stedet for gjerde rundt seg.En vesentlig fordel er at den mobile roboten lar dyra utnytte beiter som ellers ville ligget for langt fra fjøset. Med dette sparer du deg også alt arbeidet som følger nullbeiting.Flislagt grunnEt av de store spørsmålene har vært om bakken rundt roboten ville tåle kutrafikken. Det har man virkelig fått testet i sommer, med betydelige nedbørsmengder også i Danmark. Ved hjelp av noen kubikk med halvgrov flis rundt roboten har også det fungert bra.Utpå høsten flytter Brian Madsens kyr inn igjen, og roboten blir med.

Powered by Labrador CMS