Sauehotell 01

Sauene er på hotell mens matfar er i Nordsjøen

Sveio, Hordaland: Sveio Smalesamdrift, bedre kjent som Sauehotellet, er noe utenom det vanlige. Hit kan bønder med liten plass eller behov for avlastning sende sauene sine på hotellferie. 

Publisert

- Disse sauene skal lamme samtidig som eieren er på jobb i Nordsjøen. For å slippe å la kona være aleine om lamminga, er de her på fødselsferie. Nå i lamminga er det alltid folk i fjøset så de er i trygge hender. Når oljearbeideren er tilbake fra Nordsjøen, sendes sauene og de nyfødte lamma hjem, sier Johannes Vandaskog.

Leier ut ledig plass

Sammen med Ole Andreas Våge og Arvid Bentsen har han bygd samdriftsfjøs med plass til mellom 700 og 800 sauer.

- Vår egen besetning skal på sikt økes fra dagens 380 til 600 dyr. Vi har bygd ekstra stort slik at bønder som har dårlig plass om vinteren eller trenger hjelp til paring eller lamming, kan sende dyra til oss. Så vil vi ta vare på dem. Kanskje dette tilbudet kan hjelpe noen småbønder til å opprettholde drifta, sier Ole Andreas.

Halmseng

Sauehotellet i Sveio stod ferdig i 2005. For øyeblikket deler 400 sauer halmsenga på hele 1000m2. Men det er tid for lamming, og snart blir det mer liv i leieren.

Talle kontra strekkmetall

I neste utgave av Bedre Gardsdrift, som postlegges 10. mai, sammenligner vi tallefjøset til Sveio Smalesamdift med strekkmetallfjøs i Hol.

Powered by Labrador CMS