Innhold fra annonsør
12 effektive tips for bedre hagepleie og vedlikehold
En god del norske huseiere er reale hageentusiaster. Dette gjelder i særlig stor grad på landsbygda. Ikke få gårdbrukere liker å hygge seg med hagearbeid på fritida, og mange som bor på landet er også glade i å holde hagen i best mulig stand selv om de ikke jobber innen jordbruk.
En god del norske huseiere er reale hageentusiaster. Dette
gjelder i særlig stor grad på landsbygda. Ikke få gårdbrukere liker å hygge seg
med hagearbeid på fritida, og mange som bor på landet er også glade i å holde
hagen i best mulig stand selv om de ikke jobber innen jordbruk.
Vi hos vidaXL byr på et stort utvalg av praktisk utstyr til hagestell. Hos oss finner du produkter som passer for norske forhold og som holder høy kvalitet. Vi sørger også for å holde prisen så lave som mulig.
I denne artikkelen gir vi fra vidaXL deg 12 gode tips for effektiv hagepleie og vedlikehold. De håper vi at skal virke inspirerende og informerende. Vi vet hvor stor betydning mange av våre kunder tillegger hagearbeid, og håper å kunne bidra ved å dele noen av våre egne erfaringer på denne måten.
1. Vær nøye med å utforme fasongen på din hage
Før du begynner prosessen med å faktisk plante dine planter, er det viktig å ha en gjennomtenkt plan når det gjelder utformingen av hagen. Her bør du særlig vektlegge å se på størrelsen og hagens topografi. Tenk også på hva slags grunn du har, samt lys- og vindforhold. Det samme gjelder drenering.
Deretter er det viktig å tenke på hva slags behov plantene du har tenkt dyrke faktisk har. Du bør plassere planter som har lignende behov for lys og vann sammen. På den måten får du gjort stell og vanning på en mer effektiv måte.
Her bør du bruke hagens utgangspunkt til din fordel. For eksempel ved å plassere planter som er glade i sol der hvor det er lite skygge, og planter som ikke trenger mye lys i skyggefulle områder.
Det kan i tillegg være lurt å vurdere vekstskifte. Det går ut på å dyrke forskjellige typer avlinger i ulike seksjoner av hagen år for år. Formålet er å motvirke utarming av jorda, samtidig som du reduserer faren for skadedyrangrep.
2. Husk hvor viktig det er med samplanting
Samplanting er en velprøvd teknikk som går ut på å plante visse typer planter sammen for å forbedre vekst, avskrekke skadedyr og forbedre den generelle helsen i hagen. Det har seg nemlig beviselig slik at enkelte planter trives bedre sammen med visse andre planter. Det finnes eksempler både fra blomstenes og grønnsakenes verden.
For eksempel kan det å plante ringblomster sammen med tomater hjelpe med å avskrekke nematoder og bladlus. På samme måte kan bønner plantes ved siden av mais for å tilføre naturlig nitrogen til jorda, noe som gagner begge avlingene.
Det foreligger en rekke andre kombinasjoner av lignende art. Mange hobbygartnere sjekker alltid hvilke planter som best passer sammen før de planter sine bed for året.
Ved å strategisk kombinere planter, kan du skape et mer balansert økosystem i hagen din, og redusere behovet for kjemiske plantevernmidler og gjødsel. Dette vil både spare deg penger og fremme jordsmonnets helse på sikt.
3. Invester i jord av høyest mulig kvalitet
Sunn, næringsrik jord er grunnlaget for enhver vellykket hage. Hvis det er ett område hvor det ikke lønner seg å velge billigste sort for hageentusiaster, så er det altså i valg av jord.
Test jorden din regelmessig for å sjekke både pH-nivået og næringsinnholdet. Dette er helt avgjørende for å påse at jordsmonnet er sunt og vel egnet for å gi god avkastning i form av store avlinger.
Basert på testresultatene kan du forbedre jorden med organiske materialer som kompost, godt råtnet gjødsel eller løvmold. Dette er trekk som kan bidra til bedre struktur og økt fruktbarhet.
Jord som har blitt tilført godt med næring på denne måten holder bedre på fuktigheten og er bedre i stand til å tilføre essensielle næringsstoffer til plantene du dyrker. God jord fremmer også sunn rotutvikling.
Hvis du har en stor hage, kan du vurdere å kjøpe praktiske høybed for å redusere behovet for pløying. Å pløye kan nemlig være uheldig på sikt, da prosessen kan forstyrre jordstrukturen og føre til tap av viktige hjelpere som mark og insekter. Du finner mange gode høybed i vårt utvalg av blomsterpotter og plantekasser hos vidaXL.
4. Sørg for at du har et effektivt vanningssystem
Vanning av hagen kan være tidkrevende, særlig hvis du har et stort areal som skal hydreres jevnlig. Det er dermed meget viktig å bruke effektive metoder som sparer vann samtidig som plantene får tilstrekkelig med fukt.
Dryppvanning er et utmerket alternativ fordi denne metoden leverer vann direkte til røttene, der det trengs mest. Dette minimerer tap av vann til fordampning og reduserer risikoen for soppsykdommer ved å holde løvverket tørt.
Generelt sett er det selvsagt avgjørende at du tar hensyn til lokale forhold. I deler av landet hvor det kan være tørke om sommeren bør du sørge for å tilstrekkelig vanning tilgjengelig for å kompensere for dette. For eksempel ved å bruke regnvannstønner til å samle og lagre regnvann, som så kan brukes til å vanne hagen i tørkeperioder. Bor du slik til at hagen kan utsettes for flom, bør du også ta hensyn til dette.
5. Bruk dekkmaterialer for å bevare fuktigheten i jorda
Dekkmaterialer, sånn som planteduk, fiberduk eller jorddekke, utgjør en enkel, men svært effektiv måte å bevare jordfuktigheten på. De motvirker også ugress og bidrar til en optimal jordtemperatur.
Du kan også benytte organiske dekkmaterialer som halm, flis eller strimlet løv, rundt plantene dine. Dette hjelper ikke bare til med å spare vann ved å redusere fordampning, men holder også jorden kjøligere om sommeren og varmere om vinteren.
Etter hvert som denne typen dekkmateriale brytes ned, tilfører det organisk materiale til jorden, noe som ytterligere forbedrer fruktbarheten og strukturen. Et ideelt valg for små til mellomstore hager.
6. Bruk naturlig skadedyrkontroll i størst mulig grad
I stedet for å stole på kjemiske plantevernmidler, kan du gjerne vurdere å bruke naturlige metoder for å unngå at skadedyr sprer seg i hagen din. Du kan for eksempel fremme forekomsten av nyttige insekter som marihøner og bier ved å plante blomster og urter som tiltrekker denne typen småkryp. Det inkluderer saker som dill og fennikel.
Denne typen nyttige insektene hjelper med å holde skadelige skadedyr som bladlus og larver i sjakk. Du kan også bruke naturlige avskrekkende midler som neemolje, kiselgur eller hvitløksspray for å beskytte plantene dine mot vanlige skadedyr uten at det går på bekostning miljøet.
7. Sørg for regelmessig beskjæring og fjerning av visne blomster og blader
Regelmessig beskjæring og fjerning av visne blomster og blader er avgjørende for å opprettholde en sunn og produktiv hage. Beskjæring innebærer å fjerne døde, skadede eller overgrodde grener fra trær og busker. Dette forbedrer plantenes fasong, øker luftstrømmen og forhindre sykdom.
Fjerning av visne blomster oppmuntrer planter til å produsere flere blomster og forhindrer dem fra å sette frø for tidlig. Dette holder ikke bare hagen din ryddig, men forlenger også blomstringsperioden til plantene dine. På den måten får du en mer livlig og fargerik hage lengre.
8. Komposter hageavfallet ditt
Kompostering er en utmerket måte å resirkulere hage- og matavfall på. Ved å omdanne avfall til næringsrik kompost, får du en nyttig råvare som enkelt kan brukes til å forbedre jordsmonnet i din hage. Du kan anlegge en kompostbinge eller haug på et praktisk sted i hagen. Gjerne på et litt avsondret sted som ikke utsettes for direkte sollys store deler av dagen.
Da er det bare å legge til grønne (nitrogenrike) materialer som grønnsaksrester, kaffegrut og gressklipp, sammen med brune (karbonrike) materialer som tørre blader, halm og papp i komposten regelmessig. Snu komposten med jevne mellomrom for å fremskynde nedbrytningsprosessen.
Etter noen måneder får du en rik, mørk kompost som kan spres over hagebedene dine. Dette vil berike selve jordsmonnet og fremme sunn plantevekst.
Du trenger ikke dyrke planter i stor skala for å dra stor nytte av kompostering. Også hagekasser og kjøkkenhager kan nyte godt av kompost.
9. Du bør rotere planter på en årlig basis
Vekstskifte er en viktig praksis for å opprettholde jordens helse og redusere risikoen for skadedyr og sykdommer i hagen. Konseptet går ut på at du omrokkerer på hvor i hagen du dyrker hvilke planter år for år.
Hver vår bør du sørge for å flytte forskjellige typer planter til forskjellige områder i hagen. Hvis du dyrket tomater i én seksjon i fjor, kan du for eksempel plante belgfrukter som bønner eller erter der i denne omgangen. Dette er slettes ikke komplisert, men det er lurt å planlegge litt slik at du holder oversikten og enkelt kan rotere år etter år.
Vekstskifte byr på mange fordeler, slik at innsatsen så absolutt er verdt det. Denne typen rotasjon bidrar nemlig til å forhindre utarming av jorden ved å sikre at de samme næringsstoffene ikke kontinuerlig trekkes ut av jordsmonnet.
Vektsskifte forstyrrer også livssyklusen til skadedyr. De kan være spesifikke for visse plantetyper. Dermed får de mye vanskeligere forhold dersom nye planter dukker opp år for år. Over tid kan du av disse årsakene oppnå sunnere planter og rikere avlinger ved å rotere plantene dine på denne måten.
10. Beskytt hagen din med gode gjerder
På landsbygda er hager ofte utsatt for dyr som hjort, harer og elg. For å beskytte dine planter, bør du derfor sørge for å installere solide gjerder rundt hagen. Avhengig av lokale forhold, kan det være lurt å velge et gjerde som er høyt nok til å avskrekke hjort. Når det er sagt, kan det foreligge praktiske hindringer. De færreste ønsker vel heller å ha en hage omgitt av en høy og skyggefull vegg.
For en form for beskyttelse som ikke krever fullt så store inngrep, kan du vurdere å bruke naturlige avskrekkende midler. Det inkluderer bevegelsesaktiverte lys og vannspredere som kan hjelpe med å holde dyrene unna.
Hvis du har med spesielt vedvarende skadedyr å gjøre, kan du vurdere å bruke opphøyde hagebed eller dekke sårbare planter med netting eller raddekk. Særlig kan det være klokt å dekke frukttrær med noe slags dekkmateriale for å beskytte dem mot fugler. Et godt gammeldags fugleskremsel kan også duge.
11. Høst regelmessig og gjør mest mulig ut av avlingen din
Noe av det mest gledelige ved å ha en stor hage som gir god avkastning er overfloden av ferske råvarer den kan gi oss. For å holde hagen din produktiv, bør du høste avlingene dine regelmessig. Dette forhindrer ikke bare at grønnsaker blir overmodne, men oppmuntrer også planter til å fortsette å gi avkastning gjennom hele sesongen.
Hvis du ender opp med flere grønnsaker eller andre typer avling enn du selv har bruk for, åpner det for en rekke muligheter. Det er selvsagt populært å dele av overfloden med venner, familie og naboer. Avlingen utgjør for eksempel en meget velegnet lønn som takk for bidrag til dugnadsarbeid i hagen gjennom sesongen.
Mange velger også å bevare frukt og grønt fra egen hage ved å sylte, fryse eller tørke godsakene. Dette gir deg tilgang til delige hjemmedyrkede ingredienser gjennom hele året.
12. Klargjør hagen grundig og i god tid før vinteren
Riktige vinterforberedelser gjør sånn at hagen din er klar til å blomstre når våren kommer. Når vekstsesongen nærmer seg slutten, er tiden inne for å klargjøre hagen din for vintermånedene. Begynn med å rydde unna døde planter, ugress og annet hageavfall. Den slags kan gi ly til skadedyr eller parasitter gjennom vinteren hvis du lar det bli liggende.
Legg dekkmateriale rundt planter som behøver dette for å beskytte røttene mot frost. Grønnsaksbed bør dekkes av et lag kompost eller dekkmateriale for å beskytte jorda mot erosjon og forbedre fruktbarheten for neste vekstsesong.
I deler av landet kan det også være klokt å vurdere å plante dekkavlinger, som kløver eller vinterrug, for å tilføre næringsstoffer til jorden og forhindre at ugress vokser. Der hvor snøen legger seg tykt og godt gjennom vinteren, vil snølaget bidra til å isolere og bevare jordsmonnet.