Du er her

Vinnere av BG-nøttene 2017

Her er alle dagsvinnerene av BG-nøttene 2017.
Av BG-nissene
Publisert 21.12.2017 08:21

01. desember

Vi spurte: Hvor mange traktorer ble nyregistrert i oktober 2017 i følge BGs registreringsstatistikk?
Riktig svar: 375

Og den heldige vinneren av et Claas Xerion Lego-sett er Johan Grøtting fra Alvdal.

02. desember

Vi spurte: Hvor mange nasjoner sitter i TOTY-juryen, utenom Norge?
Riktig svar: 22

Her var det mange som protesterte! Kanskje ikke så rart, for det er helt riktig som en del påpekte, at i artikkelen om årets TOTY, skriver redaksjonen at «juryen består av fagpressejournalister fra 22 europeiske land». Går du derimot til tractoroftheyear.org, vil du se at det står listet opp 23 land, inkludert Norge. BG-nissene har derfor valgt å forholde seg til listen fra den offisielle TOTY-siden.

Forvirringen til tross, Tone Irgens fikk riktig svar og stakk av med en tråtraktor fra Valtra.

03. desember

Vi spurte: Hva er maksimal tillatt lengde på et vogntog for tømmertransport i Norge?
Riktig svar: 24 meter

Ikke alle var enig i det. En nøtteknekker mener at riktig svar må være 25,25 meter, selv om det ikke er oppgitt alternativ.

– I april 2017 kom ei ny forskrift som åpnar for å kjøyre modul vogntog på opptil 25.25 meter på ein del vegstrekningar i Norge, skriver en nøtteknekker.

Og det er riktig. Men 25,25 meters modulvogntog er ikke det samme som tømmervogntog. Det som i forskriftene kalles "vogntog spesielt innrettet for tømmertransport" går under et annet regelverk med andre bestemmelser om lengder og antall aksler, og de kan kjøre på en mye større del av vegnettet enn 25,25 meters vogntogene melder en av BG-nissene inn fra siden her. Derfor hadde også nissene presisert «vogntog for tømmertransport» i spørsmålet.

Erlend Bjørge Bogstad svarte riktig og vant trekningen. Han kan hente en Benzi PTO-aksel for større vedmaskiner og vinsjer hos Sisu Produkter på Kløfta.

04. desember

Vi spurte: Hva heter det finske bladet vi har samarbeidet med på traktortester?
Riktig svar: Koneviesti

De fleste klarte dette, så her var det mange av dere som kjempet modellene av en McCormick-traktor og Amazoneplog fra Traktormodeller.no. Men kun en kan vinne, og det ble Robert Sundby.

05. desember

Vi spurte: Hva er middelprisen på snøbrøyting med minilaster i følge prislista du finner i BG?
Riktig svar: 780

Her var det overraskende mange av dere som har svart feil. Enkelte har kanskje glemt å sjekke øverst i kolonnene i maskinleieprislista til BG. Middelprisen er den første prisen som er listet opp, mens prisen som du finner i midterste kolonne, er fra-prisen.

Asbjørn Lunsæter hadde imidlertid riktig svar, og får ei kjettingtang fra Lilleseth Kjetting.

06. desember

Vi spurte: Hvilke griseraser består krysningen noroc av?
Riktig svar: Norsk landsvin, norsk yorkshire, duroc

Unni J. Thorud visste svaret og vant et Claas Xerion Lego-sett fra Norwegian Agro.

07. desember

Vi spurte: Hvor stor andel av drikkekartongene i verden er produsert av norsk massevirke?
Riktig svar: ca. 8,3%

Dette spørsmålet skapte bryderi for mange, og flere av dere bommet på dette spørsmålet enn noe annet så langt. Men noen av dere fikk riktig svar, og Kverneland modellplog gikk til Mette Haugland.

En BG-artikkel om bruk av norsk trevirke i drikkekartonger kan du lese her:

08.desember

Vi spurte: Hvilken traktorprodusent var det John Deere kjøpte opp da de etablerte seg i Tyskland?
Riktig svar: Lanz

De fleste av dere svarte riktig på dette spørsmålet, men bare én kunne vinne en JCB Farmtrac i modellstørrelse og den gikk til Kai Morten Granlund.

09. desember

Vi spurte: Hva het mannen som utviklet den første traktorhydraulikken med motstandsregulering?
Riktig svar: Harry Ferguson

Veldig mange av dere svarte riktig på dette, men den som stakk av med en CaseIH tråtraktor fra A-K Maskiner var Ørjan L. Russenes.

10. desember

Vi spurte: Du har to 12-volts traktorbatterier, hvert av dem er på 75 amperetimer. Hvor mange amperetimer får du hvis du setter disse to batteriene i en maskin med 24-volts anlegg? 
Riktig svar: 75

Her var det en del som lot seg lure, men Ingebjør Sørbøen var ikke en av dem og kan dermed glede seg over å ha vunnet ei HMV kombiramme fra HMR Voss.

11. desember

Vi spurte: I sommer fikk Bedre Gardsdrift en ny journalist i staben. Hvilken produksjon har de  på garden der han er vokst opp?
Riktig svar: Korn- og poteter

En god del av dere hadde funnet fram til artikkelen på nett der vi presenterte Magnus og visste derfor svaret. Den som ble trukket ut som vinner av alle de med riktig svar, er Ola Håkon Ourom.

12. desember

Vi spurte: Hva het den norske motorsagprodusenten som i flere år var verdens største?
Riktig svar: Jobu

Her imponerte dere stort! Det var nesten ingen uriktige svar å spore, så her var det stor kamp om premien. Den som vant en klassisk kjeledress fra Felleskjøpet var imidlertid Jan Ove Tønnesen.

13.desember

Vi spurte: Hva var betegnelsen på en stor nydyrkingsplog for bulldoser som ble utviklet på Jæren omkring år 1950?
Riktig svar: Skjærpeplog

En god del av dere husket Brøyt, som også var fra Jæren og nærmest var synonymt med nydyrking. Men Brøyt var gravemaskin, ikke plog. Og doserplog er et ord som BG-nissene har konstruert. Riktig svar ble derfor skjærpeplog, og det visste Ragnar Aasan, som dermed kan glede seg til å motta en Leatherman fra Ask Media/Bedre Gardsdrift.

14. desember

Vi spurte: Melkekubestanden i Norge har gått ned med fjorten prosent de siste ti årene, men i ett fylke har antall melkekyr økt i samme periode. Hvilket fylke?
Riktig svar: Vestfold.

Her var det mange som falt av lasset da de tippet Rogaland. En som derimot fikk riktig svar, var Anne Norill Granum. Hun kan se fram til å holde varmen med ei skalljakke fra CaseIH og A-K Maskiner.

15. desember

Vi spurte: Rundet opp til hele tier, hvor mange prosent av det norske traktormarkedet utgjør traktorer i størrelsen 150-170 hk?
Riktig svar: Tja ... Hva var riktig spørsmål ...?

Mange har googlet seg fram til at riktig svar måtte være 40%, for det skrev vi nemlig i en nettartikkel i forbindelse med traktortesten i mars i år. Men som et par observante lesere har oppdaget, så skrev vi også i BG 01/17 at det kun var 8,9% nyregistrerte i effektklassen 150-169 hk i 2016. (Ser du på traktorer i størrelsen 120-170 hk, får du derimot 40% når du runder opp til hele tier, men det var jo ikke spørsmålet.)

Så hva skal en stakkar nøtteknekker gjøre når enten svaret er galt eller spørsmålet er feil? BG-nissene har kommet fram til at vi trekker vinnere blant alle innkomne svar i dag, og at dagens nøtt teller med som et korrekt svar opp mot hovedpremien, uansett hva du har svart i dag.

Og den som var heldig nok å bli trukket ut som vinner av et Claas Xerion Lego-sett fra Norwegian Agro, er Gudbrand Hoff.

16. desember

Vi spurte: Hvor stor andel i prosenter av Norges jordbruksareal går i praksis til produksjon av dyrefôr? 
Riktig svar: 90 prosent

Vinner av en Massey Ferguson trøtraktor  fra Eikmaskin ble Roy Pettersen.

17. desember

Vi spurte: Du kjører 2WD-traktor i 13 km/h da du treffer et isete parti. Motoren har samme turtall, speedometeret viser 13 km/h, men traktoren rører seg ikke for venstre bakhjul står stille på asfalt mens høyre bakhjul spinner på is. Hvor fort går høyre bakhjul? *
Riktig svar: 26 km/h

Vinner av bilkjetting fra Lilleseth Kjetting ble Bjørn Blegeberg.

18. desember

Vi spurte: Vi produserer i dag 350 000 tonn poteter årlig i Norge, men hvor mye ble produsert i 1948?
Riktig svar: 1,45 millioner tonn

Noen tippet at det ble produsert litt mindre, noen at det ble produsert litt mer, men faktisk ble det produsert fire ganger så mye poteter som i dag, i følge tall fra Norsk genressurssenter på Ås, nå Nibio. En av de som hadde rett svar, var John-Petter Karlsen, og han vinner en modellplog fra Kverneland.

19. desember

Vi spurte: Hvilken veg roterer et standard, bakmontert kraftuttak, sett bakfra?
Riktig svar: Medsols

Svein Thomassen visste svaret på denne BG-nøtta, og kan dermed snart kle seg i en skalljakke fra Case IH og A-K Maskiner. (Og for de som lurte på hva rangsøles betyr, så er det rett og slett et synonym for motsols.)

20. desember

Vi spurte: Hvilket merke var den første traktoren som kom til Norge?
Riktig svar: Ivel

Ivel er ikke et merke du hører mye om lenger, men likevel var det mange av dere som hadde funnet fram til riktig svar. Erik J. Rudrud ble trukket ut som vinner, og får tilsendt et Claas Lego-sett fra Norwegian Agro.

21. desember

Vi spurte: Hvor bredt kan et landbruksredskap på traktoren være før du skal bruke blinkende varsellys ved vegtransport i 40 km/h
Riktig svar: 2,6 meter

Arnt Inge Flood Johannesen hadde rett svar, og får tilsendt en pakke fra Bedre Gardsdrift med førstehjelpsutstyr, hodelykt og LED-lys til nøkkelringen.

22. desember

Vi spurte: Skal du kjøpe brukte maskiner eller handle på nett, blir du gjerne rådet krav om å sjekke at varene har CE-merking, men hva står egentlig CE for?
Riktig svar: Conformité Européenne

22. desember lurte vi på hvor god dere er i fremmedspråk. Og dere er tydeligvis gode, for veldig mange av dere fant fort ut at her var det noe muffens i svaralternativene. Og BG-nissene henger hodet i skam. Her har BG-nissene rett og slett vært så opptatt av å finne finurlige alternativer som skulle lure nøtteknekkerne i fella at vi endte opp med å legge ei felle for oss selv. Vi ble nemlig litt overivrige i jakten på gode lurealternativer til at vi husket å legge ved det rette svaret. Sånn kan det gå i julestria! Vi gjør da som den 15. desember og trekker vinnere blant alle innkomne svar og lar dagens nøtt telle med som et korrekt svar opp mot hovedpremien, uansett hva du har svart i dag.

Den som ble trukket ut til dagspremien ble da Olav Oldernes. Han får en Leatherman fra Bedre Gardsdrift sendt i posten over jul.

23. desember

Vi spurte: Med hvor mange kroner falt prisen for leie av grønnsaksjord i Trøndelag fra i fjor?
Riktig svar: 132

Alexander Rosland svarte rett og har vunnet en Fendt trøtraktor fra Eikmaskin.

24. desember

Vi spurte: Hvilke fire traktorer består årets bastard av?
Riktig svar: Case, Claas, Fendt og Kubota

Her var det mange som ramlet av, men det var også mange av dere som klarte å plotte inn alle fire. Faktisk hele 289 av dere. For de som ikke klarte alle, her er løsningen: Det er Case i front, hytta er fra Fend, framhjulet er fra Kubota og bakhjulet er fra Claas = BG-bastarden 2017.

Olav Dolve Afdal var en av de neste 300 som klarte dette, og han ble trukket ut som siste vinner av dagpremier for i år. Han får dermed en valgfri HMV traktordel fra HMR Voss.


Årets BG-bastard består av deler fra Case, Claas, Fendt og Kubota.

Vinnere av billetter til Agroteknikk

I tillegg har vi selvsagt også trukket vinnere av dagspass til Agroteknikk 2018

Joakim Nyrud Arnes, Arvid Helleren, Anders Solstad, Terje Egil Viken,Thomas Hadland, Harald Thingbø,  Olav Dragsten Raanes, Ole Kristian Røset, Bjørn Breiteig, Bente Christine Aasgard, Vidar Nilssen, Nils Johan Kyllo, Joakim Burkeland, Knut Otto Haukåen, Erik Byberg, Kjetil Rokoengen, Einar Kvaal, Per Ivar Gjelsted, Stein Arne Stiklestad, Maria Pletten, Jan-Harald Alpen, Snorre Grindflek Granås, Jon Roger Renå og Karine Lyngra Lund har alle vunnet to dagsbilletter hver til Agroteknikk 2018.

Vi gratulerer!

Nøkkelord