Bildet viser pressa som tyner safta ut av graset. Foto: Åsmund Langeland

Vil gi grisen gras-saft

Norsk Landbruksrådgiving tar til orde for å erstatte deler av soyamjølet til grisen med proteinrik saft utvunnet av ferskt gras.

Publisert

Norske slaktegriser spiser ca. 30 kilo soyamjøl i løpet av livet. Ved å erstatte deler av de importerte proteinene med bruk av proteiner fra gras, kan en skjære drastisk ned på soyaimporten. Ett dekar gras tilsvarer 150 kilo soya i svinefôret, konkluderer et prosjekt hos Norsk Landbruksrådgiving innlandet ledet av svinerådgiver Wout Mutsaers.

Kjemisk fri for genmodifisering

– Proteiner fra gras er norskprodusert og basert på lokale råvarer. Dessuten er plantematerialet garantert fri for genmodifisering. Hvor stor del av soyamelet som kan erstattes med gras, avhenger av hvilke aminosyrer vi analyserer for, forklarer Mutsaers.

Sender graset gjennom ei saftpresse

Én av de største utfordringene ved prosjektet var å skille de tungt fordøyelige trevlene i graset fra de mer lettfordøyelige komponentene.

– Én-magete dyr som vokser raskt, kan ikke fordøye store mengder trevler. Vi skiller trevlene fra graset, slik at vi sitter igjen med en væskefraksjon som inneholder en høy andel proteiner som er lettfordøyelig, sier rådgiveren til NLRs hjemmeside

Løsninga ble å kjøre graset gjennom ei saftpresse, som skiller ut grassaft med næringskomponenter av protein, karbohydrater og fett.

Restene går i kumagen

– Den trevlerike restfraksjonen har fortsatt en verdi som fôr til drøvtyggere, gjerne som vedlikeholdsfôr til dyr som ikke skal produsere mye, sier Wout Mutsaers.

Les hele artiklen her og se bilder fra produksjonen av grassafta

Powered by Labrador CMS