Du er her

Vestfoldbønder med egen såplog

Utgangspunktet er utstyr fra Kverneland og Accord, men Tommy Jacobsen og Jon Håkedal har sydd sammen det hele etter eget hode. Resultatet er en såplog med beskjedent effektkrav.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

(Fra BG 9/04)

Jon Håkedal og Tommy Jacobsen har søkt patent på såplogen som ved første øyekast minner mye om en Kverneland Packomat Seeder. Det er ikke så rart. De to Nøtterøy-bøndene har stort sett tatt i bruk det de har hatt hjemme på garden og kjøpt resten brukt, og da blir det mye Kverneland-deler. Totalt har de kjøpt komponenter for 40 000 kroner. Et betydelig antall arbeidstimer kommer i tillegg.

4-skjærs teigplogPlogen er en 4-skjærs teigplog av type Kverneland AB 85. Denne har de stilt på maksimal pløyebredde på 20 tommer slik at plogen får en total arbeidsbredde på to meter. Samtidig har de to brukerne montert 20 tommers skjær slik at det skal være mulig å pløye bredere og grunnere.

1215 cm pløyedybde er som regel tilstrekkelig. Jacobsen og Håkedal har dessuten planer om å tilpasse utstyret til en vendeplog, men foreløpig har de bare plantegninger som et synlig bevis på dette.

Skråstilt såseksjonSåseksjonen er skråstilt. Det fører til at den fungerer omtrent på samme måte som et planeringsskjær, og forhindrer at jord og planterester samler seg i hauger. Sålabbene er dessuten montert slik at de går parallelt med åsene på plogen. Det reduserer trekkraftbehovet betraktelig. I alle fall går plog og såenhet helt uproblematisk med en Valtra på bare 90 hk. Såenheten er knyttet til plogen ved hjelp av firkantstål skråstilt på plogen, og labbene (Kverneland) har fjærutløsning. Labbene kan dessuten tiltes etter behov. I tillegg er det en viss fjæring i hele enheten. Høydejustering skjer manuelt ved hjelp av to skruer foran og bak, men du må også bruke posisjonsreguleringa på traktoren for å justere under kjøring. På forholdsvis ujevnt jordsmonn på Nøtterøy må du med andre ord bruke denne reguleringa ganske aktivt. Derfor vurderer Jon og Tommy å montere en sensor fremst på sådelen slik at den automatisk holder jevn arbeidsdybde.

Luftstyrt utmatingSåkassa og utmatingssystemet er hentet fra Accord. Kort fortalt er det snakk om en pneumatisk Accord DF 1. Inne i hytta er det varsellampe som signaliserer når det er på tide å fylle såmaskina. Dessuten er det en turteller som registrerer viftehastigheten. Kjørespor legges ved å blokkere sålabber med elektriske klaffer.

Går godt i rå jordTommy Jacobsen demonstrerte utstyret i regnvær da Bedre Gardsdrift var på besøk. Til tross for det dårlige været og en god del halmrester, gikk ekvipasjen problemfritt uten noen form for subbing. Pløgsla lander rett foran sålabbene, og eventuelle antydninger til haugdannelser sklir ut til sida akkurat slik som de to brukerne har beregnet. Bak maskina finner vi et jevnt og pent såbed. Såkornet er som seg hør og bør plassert i fire centimeters dybde.

SåharvJon og Tommy har nå to sesonger med denne direktemaskina og forsikrer at alt fungerer som forventet. De to oppfinnsomme vestfoldbøndene ser stadig nye bruksområder. Kombinasjon vendeplog og såmaskin er neste skritt. Dessuten kan såutstyret forholdsvis enkelt flyttes over på ei harv. Tommy har allerede ei våronn bak seg med en slik kombinasjon, som han mener kan fungere bra i forbindelse med dyrking av oljevekster.