Andreslåtten ble for mange utfordende i år på grunn av været. Men til slutt kom godværet, som her i Ulvik i Hardanger.

Varierende kvalitet gir hodebry

Årets grovfôrsesong viser stor variasjon i kvalitet mellom første- og andreslåtten. Det blir utfordrende å sette sammen grovfôrmiksen utover høsten og vinteren.

Publisert

Dette er kortversjonen av oppsummeringa Erik Brodshaug, fagspesialist Fôring hos Tine Rådgiving, gir av årets grovfôrsesong. I tillegg nevner han at det er mye fôr igjen fra i fjor i store deler av landet, så noe fôrmangel vil vi ikke oppleve. Eneste utfordring er at slikt «årgangssurfôr» inneholder lite E-vitamin og kan gi mer frie fettsyrer i mjølka.

Gikk opp fire liter på førsteslåtten

Førsteslåtten foregikk under særs gode innhøstingsforhold stort sett over hele landet.

-En lang godværsperiode gjorde sitt til at de som var tidligst ute med slåtten fikk superkvalitet med kraftfôrvirkning. Enkelte rapporterer om tre til fire kilo opp i ytelse ved overgang til årets førsteslått!

Andre på sin side hadde ikke så bråhast med å ta førsteslåtten. I Gudbrandsdalen og nordover hadde forsommeren vært både tørr og kald, slik at enkelte ville drøye i påvente av større gasmengde. Resultatet viser en god del forvokst gras med mye trevler og redusert fordøyelighet, skriver Brodshaug på hjemmesida.

Andreslåtten utfordrende

De som hadde vært tidlig ute med førsteslåtten rakk også å ta andreslåtten før ustabile luftmasser kom inn over landet. Nedbørsperiode avløste nedbørsperiode før det endelig kom en høytrykksrygg inn over landet, De fleste kom seg til slutt utpå, men fortsatt står det en del forvokst, gult gras ute. Store mengder, men av usikker kvalitet.

Analysene lover godt

Foreløpig er det stort sett bare gjort analyseprøver av førsteslåtten og kvaliteten ser ut til å overgå fjorårets, som gjennomgående var et godt grovfôrår:

«Høyere tørrstoffinnhold, mer protein i graset, noe mindre fiber (NDF) og god fordøyelighet av organisk stoff. Stort sett gode høsteforhold har gitt bra med sukker og generelt lite gjæringsprodukter. Det i sum gir surfôr med høy næringsverdi som kyrne vil kunne ete mye av.»

Så gjenstår det bare å vente på prøveresultatene av andreslåtten, og for noen, enda flere slåtter. Uttak av fôrprøver og riktig sammensetning av grovfôrkvalitetene gjennom hele innefôringssesongen blir ekstra viktig i vinter. skriver Brodshaug til slutt.

Powered by Labrador CMS