Du er her

Valtra på biogass

Valtra og Agco Sisu Power har utviklet en traktor som går på biogass. Prototypen vises for første gang på Borgeby fältdagar 30. juni.
Av Magnus Østby
Publisert 21.06.2010 12:15

Bortsett fra gasstanken på høyre side ser Valtras N101 Biogass ut som en ordinær Valtra.

Utgangspunktet er en Valtra N101 med 110 hk. Traktoren som foreløpig er på konseptstadiet, har på høyre side av traktorkroppen fått montert en gasstank som rommer 170 liter. Under 200 bars trykk tilsvarer dette 30 liter diesel. I vanlig bruk er dette tilstrekkelig for inntil fire timers arbeid, opplyser Valtra.

Traktoren er utstyrt med frontlaster, trepunktshydraulikk og kraftuttak foran. Den er ment som en allsidig traktor for garder, kommuner og entreprenører som har muligheten for tanking med biogass under arbeidet.

- Utviklingen av biogasstraktoren og generatoren demonstrerer ønsket som Agco, Valtras eierselskap, har til å skape løsninger som gjør at fornybare naturressurser utnyttes effektivt. Den nye konsepttraktoren er et godt eksempel for å vise hvordan biologisk nedbrytbart brensel og biodiesel drivstoff kan arbeide sammen i aktuelle arbeidssituasjoner, sier Martin Richenhagen, styreformann, president og administrerende direktør i AGCO.

Skit fra kyr blir gass på traktoren.

Biogasstraktoren er utviklet i samarbeid mellom Valtra og Agco Sisu Power, og testes nå i Sverige. Uten å foreta endringer på den originale dieselmotoren, genereres 70 til 80 % av motoreffekten fra biogass. Motoren bygd for to drivstofftyper og fungerer på samme måte som en dieselmotor. Gassen føres inn i innsugningsmanifolden og forbrenningen startes når en liten mengde dieselolje sprutes inn i forbrenningskammeret. Hvis biogass ikke er tilgjengelig, vil motoren gå helt og fullt på dieselolje.

- Innsprøytningssystemene for både diesel og biogass har sine egne elektronisk styrte “common rail’s” som gjør at forholdet mellom diesel og biogass vil være optimalisert, forklarer Jari Rautjärvi, administrerende direktør i Valtra.

Prinsippskisse av systemet.