Du er her

V-plog på frontlasteren

En leser har stilt spørsmål om bruk av V-plog på frontlasteren. Tåler den f.eks. sammenstøt med fortauskanter?
Av Håkon Bjerke
Publisert 21.02.2018 19:00

Fra tid til annen får redaksjonen spørsmål av ymse slag. Det er ikke alltid vi har svar, men det hadde vi denne gangen.

Styring av V-plog i frontlaster

-Om du har en V-plog på frontlasteren, kan du da benytte lastespaken for styring av plogen, eller må du montere noe annet utstyr?

-Hvis det er opplegg for 3. og 4. funksjon på lasteren med trykknapper på lasterspaken, blir ofte disse brukt til styring av plogen. Noen ploger har fire hydraulikkslanger og krever derfor 3. og 4. funksjon på frontlasteren. Andre ploger har bare to hydraulikkslanger, men de har i tillegg en innebygd elektrisk vekslerventil som lar deg betjene vekselvis høyre eller venstre vinge. Da må du legge opp en elektrisk tilførsel slik at du enkelt kan betjene denne vekslerventilen med en knapp. Mange lastere med bare 3. funksjon har i tillegg ferdig elektrisk opplegg for 4. funksjon som kan utnyttes til styring av en slik plogventil.
En enklere og billigere, men også mindre komfortabel løsning, er å legge to eller fire hydraulikkslanger fra uttakene bak traktorhytta og framover helt til frontlasterens redskapskobling.

Skakke lastere

-Er det noe problem med montering av plog på frontlaster, med tanke på eventuelle sammenstøt med kumlokk, fortauskant eller annen hindring som stikker opp av vegbanen?

-De fleste ploger for lastermontering har fjærende skjær som skal gi etter ved sammenstøt. Men mange lastere blir allikevel skjeve etter brøyting med plog. Gafler / sidestøtter på sida av traktorens nese som du legger lasteren nedi er absolutt å anbefale.
For mer detaljerte opplysninger ta kontakt med leverandørene av både traktor og laster, samt plogleverandøren.