Du er her

Underhaug med ny to-rads potethøster

Underhaugs nye to-rads elevatormaskin, UN2700, blir denne uka lansert på Royal Highland Show i Skottland.
Av Magnus Østby
Publisert 23.06.2009 16:21

Underhaug UN2700.

Ved første øyekast har UN2700 lite til felles med forgjengeren UN2600. Men det er utenpå. Bak de nye store glassfiberskjermene og den grå ramma er det stort sett som før. Den største endringen er ny ventilblokk fra Sauer-Danfoss med LS-tilkopling for lastkjennende hydraulikk. Poenget med å bruke LS-tilkopling, er at traktorens hydraulikkpumpe da kun leverer olje når maskinen krever det. Det gir i sin tur redusert dieselforbruk og mindre varmgang i olja.

Skjønt de nye skjermene er mer enn bare ny design. Hovedpoenget med disse er å gi enklere og bedre tilgjengelighet til kjeder og drivlinje.

- Vi har laget en stor skjerm på hver side. Skjermen løftes oppover slik at den ikke er i veien når maskina skal vedlikeholdes, forklarer Jens Olav Hetland i Slip AS.

Jens Olav Hetland er en av Norges mest anerkjente industridesignere, og har blant annet jobbet flere år hos Figgjo. Nå er han og makker Ole Terje Østrem engasjert av TKS for å gi potetmaskinene fra Nærbø et mer tidsriktig og funksjonelt design.

- Vi har bytta ut rødfargen på ramme, sorterbord og elevator med grått for å fremheve skjermene. Enkelte funksjonelle kompontenter som drag og hydraulikksylindre fått beholde rødfargen, forklarer Sivilindustridesigneren.

De nye skjermene er mer enn bare form. De bidrar også til økt servicevennlighet.