Du er her

Tunge tak for gamle slitere

Kirkenær Farmpower Weekend er blitt en merkehelg for traktorentusiaster. Her får deltakerne teste traktorene både i traktorcross og traktorpulling. Interessen er formidabel.
Av Håkon Bjerke
Publisert 26.06.2013 10:15

Traktorpulling med veterantraktor er en ganske ny motorsport i Norge.

Fra en ganske sped begynnelse for tre år siden, har arrangørene jobbet kontinuerlig med å utvikle konseptet. Løypene er blitt mer krevende, og traktorene stadig mer ombygde. Samtidig er det fortsatt mulig å børste støvet av veterantraktoren under låvebrua og komme til konkurransen som du er. Hjelm og vernebøyle er egentlig det eneste kravet i standardklassen.


Startet for tre år siden

Den første konkurransen i 2010 ble arrangert av Grue Bondelag, og konkurransen er seinere blitt en viktig del av Sankthansfeiringa på Kirkenær i Hedmark. Så stor er interessen at det er stiftet en egen klubb som heter Traktorcross.no avdeling Solør. Klubben har også egen nettside der du kan lese mer om arrangementet. I tillegg til kraftprøven i sankthanshelga, er det også konkurranser på høsten. Derfor er det bare å notere neste høydepunkt som finner sted i Grue 20. oktober k. 12. 

Terje Welding skal ha mye av æren for at traktorcross er blitt så populært i Solør. Her flankert av speakerne Asgeir Borgemoen (til venstre) og Anders Hagen (til høyre).


Lavgir fredag og høygir lørdag

Traktorpullinga for veterantraktorer fredag kveld foregik i litt roligere former enn lørdagens traktorcross.  Konkurransen går ut på å trekke en slede lengst mulig bortover en 100 meter lang bane. Belastningen på sleden øker gradvis mens traktoren drar bortover banen. Noen ble stående og spinne etter 20 meter, mens andre kom helt til 100-metersmerket og oppnådde såkalt «full pull». Traktorene ble veid før start og inndelt i vektklasser.

Arne Langnes fra Sør-Odal beviste nok en gang at de gamle ikke er til å spøke med da han tuktet den gamle Case-en fra 1946 hele 99 meter før det ble stopp. Langnes er sjøl en 1942-modell og med andre ord fire år eldre enn traktoren.


Girlpower

Populært er det også at arrangørene nå har etablert en egen kvinneklasse. Sju deltakere stilte til start. Enkelte hadde solid erfaring hjemme fra familiegarden, mens andre stilte med langt mindre ballast.  Publikumsvennlig ble det i alle fall.

Her er de tre beste i de forskjellige klassene i traktorcross:

Kvinner
1 Bente Svenningsen
2 Monica Antonsen3 Ragnhild Duserud

Menn modifisert klasse
1 Tor Arne Skadsberg
2 Tommy Hansen3 Anders Baardseth

Menn Standard
1 Trond G. Svenkerud
2 Anders Baardseth3 Tor Arne Hammer