Du er her

Traktoren feirer 100-årsjubileum i Norge

Den 17. mai 1908 kom Norges første traktor til Dønnes hovedgård på Helgeland. Det var en britisk Ivel fra produsenten Ivel Agricultural Motors Ltd.
Av Bo Hansen
Publisert 27.02.2008 14:21

 

Traktoren ble produsert i tidsrommet 1902 til 1916. I forhold til sine konkurrenter hadde Ivel høg motoreffekt. Den tosylindra boxermotoren ytte 24 hestekrefter. Traktoren veide 1680 kilo og hadde tre hjul. Etter det BG erfarer skal det bare være 57 eksemplarer igjen av denne traktoren.

 

Forut for sin tid

Det var den unge Isach Coldevin på Dønnes hovedgård som kjøpte traktoren under et besøk i England. Coldevin hadde fått utdanning ved Landbrukshøgskolen på Ås. Deretter studerte han arvelære og planteforedling i Danmark. Under et opphold på Jylland fattet han også interesse for skogplanting.

 

Plantet granskog

Vel hjemme igjen på Dønna gikk han i gang med å realisere alle de moderne ideene sine. Han utvidet meieriet og kjøpte en motorbåt, som hentet mjølk rundt om i distriktet. Han satset på storfeproduksjon og gjorde utstrakt bruk av kraftfôr. I de luneste liene plantet han 500 mål granskog, samtidig som ha startet planteskole for å forsyne seg sjøl og gardene rundt med granplanter. Grønnsaker ble dyrket både til mennesker og dyr.

 

Traktoren solgt til Trøndelag

For egen regning ansatte han meierist, gartner og flere agronomer for fjøskontroll og opplysningsarbeid i distriktene. Håpet var at myndighetene skulle se resultatene og deretter gi nødvendig støtte til prosjektene. Slik gikk det ikke, og Isach måtte kaste inn handkleet i 1911. Sjøl utvandret han til USA. Traktoren ble solgt til Trøndelag, hvor motorblokka seinere røyk. I og med at det var umulig å få reservedeler til traktoren, ble det også dens endelikt.

 

Funnet levninger

Det hører med til historia at vegsjef Arne Løvmo mener å ha funnet et tannhjul som tilhørte traktoren.

 

Andre kilder: Jarnhesten, Wikipedia og Tor Arne Aune