Du er her

Tokvam til Felleskjøpet

Felleskjøpet har lenge lengtet etter en norsk leverandør av utstyr for vintervedlikehold av veg. Nå er Tokvam på plass, mens Tokvams eksisterende forhandlere må se etter alternativer.
Av Jogeir M. Agjeld
Publisert 07.04.2016 09:20

- Dette er den absolutt største avtalen Tokvam AS har gjort, og vi gleder oss til å vokse videre sammen med Felleskjøpet Agri. Et slikt langsiktig samarbeid sikrer både arbeidsplasser og muligheter til å utvikle bedriften videre. Vi kan trygt si at dette blir tidenes satsning på veivedlikehold, smiler daglig leder i Tokvam, Finn Kristian Tokvam i en pressemelding.

 - Denne avtalen er strategisk viktig for Felleskjøpet Agri. Vi har sett etter en samarbeidspartner som kan levere veivedlikeholdsutstyr til den profesjonelle delen av markedet. Det har vært viktig for oss å finne en leverandør som kjenner det norske markedet godt. Tokvam har vokst seg til å bli en sterk norsk merkevare innen veivedlikehold, og vi er stolte av at Tokvams produkter nå blir en del av vårt sortiment, sier Frode Dahl, direktør for maskin i Felleskjøpet Agri.

Samler porteføljen hos Tokvam

Tokvam er en helnorsk, familieid industribedrift med produsjonsanlegg på Toten. Tokvam startet opp som en bygdesmie på slutten av 50-tallet og har gjennom årene utviklet seg til å bli en stor leverandør av snøfresere, snøploger og sand- og saltspredere som kan festes på traktorer og lignende spesialmaskiner.

Felleskjøpet har 45 verksteder og totalt 58 maskinselgere, og samler nå alle produktgrupper innen veivedlikehold hos én leverandør. Felleskjøpet vil dermed bli forhandler av Tokvams produkter rettet mot landbrukssegmentet, nærmere bestemt utstyr til traktor.

- Vi har svært gode erfaringer med å rendyrke merkevarer. Det gir oss mulighet til å vokse sammen og utvikle produkter i fellesskap. I tillegg er det et pluss at Tokvam er en helnorsk produsent, sier Dagfinn Sand, markeds- og kategorileder i Felleskjøpet Agri i pressemeldinga.

- For oss vil leveransene til Felleskjøpet trolig ha en verdi på omlag 50 millioner kroner årlig. Totalt sett tror vi avtalen vil føre til en sterk økning av Tokvams omsetning. På sikt er målet vårt å ha en omsetning på over 100 millioner kroner. For å håndtere en slik ordremengde vil vi ha behov for omlag 15 nye årsverk. Dette er stillinger som omfatter mekanikere, ingeniører og administrasjon, forklarer Tokvam.

Utover Felleskjøpet, vil noen andre forhandlere også forsette å levere Tokvam-produkter i en overgangsperiode. 

Styrker tilbudet

Mange norske bønder og entreprenører lever av veivedlikehold og fyller året med brøyting, salting og annet veivedlikeholdsarbeid. Traktor kombinert med riktig brøyteutstyr overtar en stadig større del av veivedlikeholdet. 

- I dag er vi er noe så sjeldent som en solid, stabil og anerkjent norsk industribedrift. Kombinerer du det med kunnskap og høyteknologi, er Tokvam AS en attraktiv arbeidsplass for både ingeniører og mekanikere. Avtalen med Felleskjøpet vil sette oss i stand til å vokse ytterligere, uttaler Finn Kristian Tokvam.