Du er her

Tine først med elektrisk vogntog

Tine er først i Norge med å bestille den utslippsfrie trekkvognen Nikola One, oppkalt etter Nikola Tesla. Planen er å teste ut trekkvognen på langtransporter i Norge.
Av Magnus Østby
Publisert 01.09.2016 09:24

Den futuristiske trekkvogna er utviklet i USA av Nikola. Det har to alternative hybride drivlinjer, biogass og hydrogen. Enn så lenge er hydrogenmodellen, som kun slipper ut vanndamp, forbeholdt USA og Canada hvor utbredelsen av hydrogenstasjoner er større enn i Europa. Tine har derfor bestilt biogass-versjonen, som ifølge Tine bruker kun en tredjedel av energien som et tilsvarende dieseldrevet  vogntog. 

Drivlinja består av en elektrisk generator som leverer strøm til seks elektriske hjulmotorer. Oppgitt effekt er hele 1000 hk og rekkevidden er inntil 200 mil. Planen er at Tines miljøvennlige modulvogntog (25,25 meter) skal settes i rute mellom Oslo og Trondheim og ha en totalvekt på 60 tonn, forutsatt at de får den nødvendige dispensasjonen. Nikola One lanseres senere i år, og Tine anlsår at deres trekkvogn vil bli levert om 2-3 år.

Nøkkelord