Tilbake til skolebenken

«Har du brukt 1,5 millioner på en traktor, kan det være lurt å bruke noen kroner til for å lære deg å bruke den.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift nr. 8/2019.
Bli abonnent du også

Data, GPS, såmaskiner som driftes av et nettbrett og sprøyter som kun dusjer det ene strået med meldestokk. Det er mange ganger mer teknologi i dagens traktorer og redskap enn hva det var i Apollo 11 som landet på månen for 50 år siden. Dette skal i utgangspunktet gjøre alt enklere for bonden, og har i mange tilfeller også gjort det. Men det har også en ulempe.

For mange kan det være i overkant komplisert å sette seg inn i alle traktorens duppeditter og funksjoner. De kjøper en traktor til over en million kroner, men bruker bare halvparten av de teknologiske nyvinningene fordi de rett og slett ikke forstår hvordan det skal brukes eller hva det skal brukes til. Det er enklere å følge markørstripa etter såmaskinen enn å krangle med en terminal i en arbeidsdag eller to.

Ofte er det slik, at når Ola Nordmann kjøper en traktor, får han en rask innføring av selgeren. Like ofte går det litt fort i svingene og Ola må ringe selgeren både en og to og tre ganger for å komme i gang. Hvis han ikke gir opp før. Men fordelene med dagens teknologi er mange, både for arbeidshverdagen, økonomien og miljøet. Teknologien er kommet for å bli, og den vil bare utvikle seg raskere og raskere. Vi må finne en måte å omfavne og ta i bruk teknologien, også de som synes at den er vanskelig og bare i veien.

Felleskjøpet lanserte i fjor en løsning vi synes virker god. FK-skolen skal gi kundene en grundigere innføring i teknologien de har kjøpt gjennom videoer, nettstudier eller klasseromsundervisning. Dette er et eksempel til etterfølgelse.

Denne type undervisning kan fort koste litt, men har du brukt 1,5 millioner på en traktor, kan det være lurt å bruke noen kroner til for å lære deg å bruke den. Og kanskje burde en slik opplæring være gratis, med tanke på alle pengene bonden bruker på traktoren. En slik ordning burde være et like naturlig punkt på ordren når du bestiller ny traktor som autostyring eller ekstra arbeidslys. Du blir aldri for gammel for å sette deg på skolebenken igjen.

Se hva du kan lese om i Bedre Gardsdrift 8/2019 her

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

 

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS