Du er her

Slik går du fram

For å få traktorvogntoget godkjent bør du ta utgangspunkt i leverandører som kan dokumentere at utstyret holder mål. Deler av ombyggingsarbeidet bør overlates til fagfolk.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

(Fra Bedre Gardsdrift nr. 6/1997.)

Det er ikke særlig aktuelt med hjemmelagde trekkbjelker og kroker om du ønsker å bruke doningen på offentlig vei. Du må ha dokumentasjon på konstruksjonens styrke. Dokumentasjon av tilhengere får du hos fabrikanten. Noen tilhengere er bygd så sterke at de kan ta belastningen ved å trekke en ekstra tilhenger. For eksempel kan Gjønnes Mek. Verksted garantere sin modell Orkel 81S for en slik belastning. Orkel har en ferdig trekkbjelke som blir sveist inn i ramma bak og leverer godkjent krok fra VBG.

Trekkbjelken fikk vi sveiset inn på et profesjonelt verksted. Tverrbjelken er sveiset foran lysbjelken. (Orkel har brukt samme dimensjon i trekkbjelken som på resten av ramma). Tverrbjelken er sveiset 18 cm foran lysbjelken. Trekkøyet er 15 cm bak lysbjelken og 25 cm innunder lasteplanet. Senter på trekkøyet er 56 cm over veiplanet.


Lystilkobling

Vi koblet inn en ekstra lyskontakt bak på tilhengeren. Vi tok strøm rett fra venstre baklampe. Ved bruk av retningsviser kommer det nå fram på traktorinstrumentene at begge tilhengerne blinker.


Bremsetilkobling

For sammenkobling av bremsene kjøpte vi to meter bremserør av samme dimensjon som det orginale røret. Framme ved høyre bremseslange satte vi inn et T-stykke. Ved hjelp av unioner, overganger og tilbøying av røret ble det montert bremsekobling bak.


Lasteevne

To tilhengere som hver har åtte tonn nyttelast får ikke 16 tonn nyttelast til sammen fordi den bakre tilhengeren belaster kroken på den fremre. Overfører den bakre tilhengeren 1800 kg, blir nyttelasten tilsvarende mindre på den fremre. Nyttelasten på et vogntog synker derfor raskt, i dette tilfellet ned mot 14 tonn. Husk at akseltrykket er oppgitt i vognkortet og at vektoverføring til trekkroken er beregnet i nyttelasten. Du må derfor lesse den fremre tilhengeren framtung dersom du skal utnytte lastekapasiteten godt.

Husk også at mange traktorer ikke har brede nok speilholdere.


Relaterte artikler

Kjør lovlig med traktorvogntog: Det er fullt mulig å kjøre lovlig med en vanlig landbrukstraktor og to hengere på slep, men du må kjenne forskriftene og helst også velge den rette trafikkstasjonen.

Krav til traktorvogntog: Tønsberg trafikkstasjon har satt opp klart definerte krav for registrering av traktor og to tilhengere.