Fra venstre: Eldar Solberg og Håkon Kjernlie fra Solør VGS, Mads Lier og Per Øivind Berg fra Eik Kløfta.

Slår et slag for fremtidens mekanikere

Solør VGS og Jessheim VGS har fått hver sin Deutz-motor fra Eiksenteret Kløfta.

Publisert

I fremtiden vil landbruksmekanikere være mangelvare her i landet, i hvert fall om trenden fortsetter. Ungdommen velger gjerne andre yrker og bransjen trenger sårt en økt rekrutering.

Med det i tankene har Eiksenteret på Kløfta gitt Solør VGS og Jessheim VGS hver sin seks liters Deutz-motor fra Fendts 700-serie. Motorene er 2017-modellene og dermed hypermoderne.

- Det trengs nye folk overalt. Vi skrur ikke lengre på Volvos P20-motorer, men langt mer moderne common-rail-motorer og da er det viktig at også elevene får prøve seg på disse, sier verksmester på Kløfta, Per Øivind Berg.

Oppdatert utdanning

Det samme mener Eldar Solberg ved Solør VGS. Han mener nøkkelen til å lokke nye elever til landbruksmekanikk er å ha et moderne og attraktivt utdanningstilbud.

- Innen TIP (Teknikk og industriell produksjon red. anm.) er det 85 fagbrev og mange går her kun for å bli maskinførere. Det er viktig for oss å få noen over på mekanikerfaget. Vi må begynne rekrutteringen allerede i 10. klasse, sier Solberg.

Avdelingsleder på TIP ved Solør VGS avd. Våler, Håkon Kjernlie, er takknemlig for Eiksenterets initiativ og mener den nye motoren er gull verdt.

- På den måten får elevene prøve seg på den type motor som bransjen faktisk skrur på. Samtidig er det viktig for lærerne å få oppdatert seg. Mange lærere er eldre og har ikke fått med seg alt i den voldsomme utviklingen som pågår i maskinbransjen, sier Kjernlie.

Kritisk

Det nærmer seg en kritisk mangel på landbruksmekanikere. På Våler og Jessheim går de VG1 TIP, deretter VG2 Arbeidsmaskiner og deretter ut i læra som landbruksmekanikere eller til VG3 Anleggsmekaniker. Å få lærlingplass er ikke noe problem ifølge Kjernlie i Våler.

- Det er stor etterspørsel fra bransjen. På VG2 Arbeidsmaskiner har vi i år 9 elever, men mange av de vil fortsette på VG3 og bli anleggsmekaniker. De som velger å gå ut i læra som landbruksmekanikere har ikke noe problem med å finne lærlingplass, men de kan bli nødt til å flytte, sier Kjernlie som har mest lokale elever fra Glåmdalsregionen.

Mads Lier, daglig leder ved Eik Kløfta, mener det er utrolig viktig å gjøre landbruksmekaniker attraktivt.

- Jeg tror ikke folk helt har skjønt hva som vil skje hvis dette yrket dør ut. Det vil få store konsekvenser. Foruten folk som kan reparere så stopper verden opp. Samtidig er det viktig for oss som arbeidsgivere at elevene og lærlingene kan skru på det som er aktuelt i dag. Derfor er vi glade for å kunne stille med denne motoren, sier Lier.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS