Du er her

Skyskraper blir veksthus

Neste år skal det dyrkes og selges 70 tonn urter og grønnsaker i denne høyblokka i Stockholm. Da kan du snakke om "herprodusert" mat.
Av Bo Hansen
Publisert 03.10.2016 16:47

Det kan høres ut som en aprilspøk, men neste år kan innbyggerne og restauranter i den svenske hovedstaden kjøpe salat og urter som er dyrka i skyskraperen, skriver ATL, som bringer nyheten. Det er selskapet Plantagon som sammen med eieren av bygget, Fabegé, skal starte det spenstige dyrkingsprosjektet i bygget som tidligere rommet et avisarkiv.

Dobler dyrkingsarealet vertikalt

Plantagon, som sjøl har kontor i 22. etasje, vil omskape de 350 kvadratmeterne med lokaler til 720 kvadratmeter med dyrkingsareal. Det kan høres sjølmotsigende ut, men i og med det er snakk om vertikaldyrking, er det mulig, sier Joakim Rytterborn, forsknings- og utviklingssjef hos Plantagon til ATL.

Dyrker både i og utafor bygget

Investeringene lyder på fem millioner kroner, noe som skal betale seg tilbake i løpet av to år. Nå håper Plantagon å få flere interessenter til å slutte seg til prosjektet.

-Vi har teknikken for alle deler av dyrkingsprosessen uansett hvor lokalene er, presiserer sier Rytterholm, som vil vise at det er mulig å dyrke grønt både på innsida og utsida av hus i storbyer.

«Herprodusert» mat

Produktene blir hundre prosent giftfrie og helt ferske. I og med at grønnsakene selges i bygget, blir det ikke behov for transport. Så nå er det ikke kortreist mat, men «herdyrket» mat,

Nytt prosjekt i støpeskjeen

Et tilsvarende prosjekt planlegges i Linköping hvor det skal konstrueres et 60 meter høyt bygg på 6 500 kvadratmeter med både veksthus og kontorer. Kommunen har allerede spytta inn ti millioner korner i prosjektet og planen er at det skal stå ferdig i 2018, men detaljplanene er ennå ikke godkjente.