Du er her

Skallet er ditt – programvaren er vår!

Fra Bedre gardsdrift 4/2015: US Copyright Office behandler nå en søknad fra John Deere, som ber om at programvaren i deres produkter blir underlagt lov om opphavsrett, på samme måte som programvare til datamaskiner.
Av Magnus Østby
Publisert 28.05.2015 09:15

Du kan skrive inn kommentarer nederst

Dersom John Deere får medhold, betyr det at programvaren i traktoren eller åkersprøyta er John Deeres eiendom. Det gir i ytterste konsekvens John Deere mulighet til å saksøke dem som bruker eller modifiserer elektronikken i strid med deres retningslinjer.

Det John Deere gjør er ikke unikt. Amerikanske bilprodusenter har lenge prøvd på det samme. Men det som har gitt saken ekstra oppmerksomhet, er at John Deeres advokater blant annet bruker muligheten for piratkopiering av musikk via kjøretøyets elektronikk som argument for copyrightbeskyttelse. Piratkopiering av musikk er i utgangspunktet ulovlig, så John Deere vil med andre ord ha juridisk beskyttelse mot at deres produkter rent teoretisk kan brukes til lovbrudd.

Den idealistiske organisasjonen Electric Frontier Foundation (EFF) kjemper for forbrukernes rettigheter i den digitale verden. De argumenterer sterkt mot John Deere og andre med tilsvarende ønsker. EFF mener at bileierne er i sin fulle rett til å reparere og modifisere bilens elektronikk, på samme måte som de kan reparere andre deler av bilen sjøl. Produsentene på sin side, argumenterer med at du og jeg ikke skal ha tilgang til de elektroniske systemene fordi vi kanskje gjør feil. Tilgang til elektronikken gjør det også mulig å drive dokumentfalsk, ved at kilometerstanden kan endres. Noen produsenter går til og med så langt som å ville forby folk uten tillatelse å se kildekodene, fordi det kan bidra til at hackere og konkurrenter får informasjon.

Vi ser klare paralleller til GPS og autostyring. I dag kjøper du en antenne, men må betale ekstra for å aktivere og bruke systemet. Og jo mere du betaler, jo bedre nøyaktighet får du. Vil neste skritt være at du kjøper selve traktoren og abonnerer på effekten? 150 hester til vanlig og 200 hester i onnene. Og hvis du skulle trenge noen ekstra hester utenom standard abonnementsperiode, sender du en SMS til produsenten og kjøper 40 hester ekstra i 50 timer, for en god porsjon penger. Akkurat som vi må kjøper ekstra data til mobiltelefonen.

Blander vi sammen flåtestyring og fjernservice med to kilo paranoia og sju dråper konspirasjonsteorier, ser vi for oss at vi en dag vil oppleve at traktoren ikke starter. Ikke fordi den er tom for diesel, men fordi vi har brutt vilkårene for bruk av traktoren. Vi har kanskje spilt feil musikk, skrevet noe ufordelaktig om den, eller viktigst av alt; ikke akseptert de oppdaterte brukervilkårene. Det er bare fantasien som setter grenser. Teknologien finnes.

__________________________________________________________________

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre gardsdrift 4/2015

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

Bestill abonnement på Bedre Gardsdrift her

__________________________________________________________________


Tidligere lederartikler fra Bedre gardsdrift:

"

"
Kunnskapsløft for landbruket

Fra Bedre gardsdrift 7/2015: «Vi har tidligere tatt til orde for en mer offensiv mediestrategi fra landbruket, og vi blir mer og mer overbevist om viktigheten av dette. Landbruket er på alle vis tjent med et generelt kunnskapsløft om norsk matproduksjon.»

Les mer »"

Les også"
Økonomisk seigpining tar liv

Fra Bedre gardsdrift 6/2015: «Sikkerheitsbelte og sunt mannvit er gratis og tilgjengelig for alle. Noko som ikkje er like lett, er å sikre at alle har tid og økonomi til å halde maskinparken i forsvarleg stand.»

Les mer »"

Les også"
Frustrerende sentralisering

Fra Bedre gardsdrift 5/2015: «A-K maskiner har den siste tiden lagt ned flere avdelinger rundt om i landet, noe som skaper stor frustrasjon mange steder.»

Les mer »"

Les også"
Skallet er ditt – programvaren er vår!

Fra Bedre gardsdrift 4/2015: US Copyright Office behandler nå en søknad fra John Deere, som ber om at programvaren i deres produkter blir underlagt lov om opphavsrett, på samme måte som programvare til datamaskiner.

Les mer »"

Les også"
Renere, men enklere traktorer?

Fra Bedre gardsdrift 3/2015: «De siste årene har traktor- og motorprodusentene brukt enorme summer på å tilpasse motorene til nye og strengere utslippskrav.»

Les mer »"

Les også"
Monopol i fjøset

Fra Bedre gardsdrift 2/2015: «Fordi Fjøssystemer ikke er landsdekkende, vil Felleskjøpet i praksis få monopol som totalleverandør mange steder. Vi har ingenting galt å si om noen av disse, men en slik konkurransesituasjon i et marked hvor det omsettes for svært store beløp er uheldig.»

Les mer »"

Les også"
Bredbånd til alle, takk!

Fra Bedre gardsdrift 1/2015: «På få år har landet vårt fått et digitalt klasseskille som råker skoleelever og næringsdrivende særlig hardt, og som definerer folk til å være med eller utenfor. »

Les mer »"

Les også