Du er her

Sampo Rosenlew i samarbeid med Mahindra

Verdens største traktorprodusent, målt i antall enheter, kjøper seg opp i finske Sampo Rosenlew, og åpner samtidig store markeder for treskerprodusenten.
Av Jogeir M. Agjeld
Publisert 01.04.2016 12:19

Målet med samarbeidet er å styrke Sampos tilgang til markeder i Asia, Midtøsten og Afrika. Selskapene skal samarbeide tett, og utnytte de respektive selskapenes produksjonskapasiteter på skurtresker. Særlig skal markedene i India, Kina, Afrika og Midtøsten prioriteres med felles utvikling av nye treskere.

Som før i Norge

På Sampos eksisterende kjernemarkeder fortsetter Sampo som før. Dette betyr at norske kunder ikke påvirkes, ei heller salget som går gjennom Eikmaskin. Treskerne fra Sampo er nummer to i popularitet i Norge, nest etter Claas, og slik har det vært i lange tider.

Mahindra kjøper 1/3 av Sampo

Avtalen innebærer at Mahindra kjøper seg inn med 35 prosent eierandel i familieeide Sampo Rosenlew. I 2011 kjøpte Agco 10 prosent av Sampo Rosenlew, uten at det vites om dette engasjementet er videreført i dag.

Faktaboks

Mahindra & Mahindra omfatter alt fra forsvarsteknologi, kraftproduksjon og IT til eksempelvis 51 prosent eierskap i Peugeot motorsykler, samt bilmerker som SsangYoung og en indisk versjon av den legendariske Willys-jeepen.

Innen landbruk produserer konsernet Mahindra traktorer, men er også involvert i verdikjeden i alle ledd ellers, fra såvare via vanning og plantevern til produksjon, salg og eksport av ferdigprodukter.

Selskapet har hovedkvarter i Mumbai i India, med avdelinger i 100 ulike land og omsetter årlig for rundt 17 milliarder amerikanske dollar (ca. 145 mrd NOK). Totalt sysselsetter Mahindra & Mahindra over 200 000 mennesker.

Sampo Rosenlew er spesialisert på skurtreskere og hogstmaskiner. De historiske røttene strekker seg til 1853. Treskerproduksjonen startet i 1957, og står i dag for 60 prosent av omsetningen.

Selskapet har en eksportandel på 80 prosent, med markeder i 50 ulike land. Hovedmarkedet er i dag Nord-Afrika, med Ukraina og Hviterussland som andre viktige kjøpere.

I nyere tid har Sampo Rosenlew satset tungt på lokal produksjon, det vil si montering nært sluttmarkedet, for å heve lokal kompetanse og holde produksjons- og transportkostnader lave.

Selskapet har rundt 560 ansatte og omsetter for omlag 105 millioner Euro (ca. 1 mrd NOK).